Категорія
Новини
Дата

Зеленський затвердив санкції проти компаній, повʼязаних з Фрідманом

Президент Володимир Зеленський 7 листопада ввів у дію санкції РНБО проти девʼяти компаній, частина з яких повʼязана з Михайлом Фрідманом. Зокрема, йдеться про International Distribution Systems Limited, якій належить IDS Ukraine – виробник мінвод «Моршинська» і «Миргородська». Відповідний указ президента №739/2023 опубліковано на сайті Офісу президента. Ініціатором санкцій виступила СБУ. 

Ключові факти

  • Під санкції на 10 років потрапили: Sogeral Foundation; Haberfield Limited; Slavisilla Holdings Limited; Dendar Investment Fund Limited.
  • Під санкції на 2 роки потрапили: Alfa Finance Holdings Limited; Erasmony Limited; Rissa Investments Limited; International Distribution Systems Limited; CTF Holdings S.A..
  • Три з цих офшорних компаній – International Distribution Systems Limited, Erasmony Limited, Alfa Finance Holdings Limited – повʼязані з російським бізнесменом Михайлом Фрідманом.

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

23 листопада минулого року БЕБ повідомило про арешт корпоративних прав росіян-акціонерів холдингу IDS Ukraine, до якого входять Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Миргородський завод мінеральних вод, дистрибуційна компанія IDS та оператор доставки води «ІДС Аква Сервіс». Група володіє торговими марками «Моршинська», «Миргородська», «Аляска» та «Аква Лайф». 

На початку вересня цього року слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

На початку жовтня суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, повідомляє пресслужба СБУ. Згідно з інформацією спецслужби, арештований останній актив Фрідмана в Україні – частка в мобільному операторі «Київстар».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні