Категорія
Новини
Дата

СБУ затримала російську агентурну групу, яка планувала теракти у будівельних гіпермаркетах

2 хв читання

Служба безпеки України затримала агентурну бойову групу РФ, яка запланувала серію терактів у будівельних гіпермаркетах та біля одного з кафе у Києві до 9 травня. Про це повідомляє пресслужба СБУ. За даними джерел Forbes Ukraine, йдеться про гіпермаркети французької мережі Leroy Merlin.

Ключові факти

  • Російська агентурна група створила саморобні вибухові пристрої, які були замасковані у пакування з-під чаю. Вони складалися з таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі. 
  • За задумом, вибухівка повинна була здетонувати у пікові години в столичних будівельних гіпермаркетах, щоб завдати максимальної шкоди відвідувачам. Агентурна група РФ планувала розмістити вибухівку серед легкозаймистих матеріалів, для того щоб подальшу пожежу не вдалося швидко ліквідувати.
  • Ще один теракт мав відбутися біля популярного київського кафе, кажуть у пресслужбі СБУ. Російські агенти хотіли закласти вибухові пристрої у запарковану поруч автівку. «Таким чином Головне управління Генштабу Збройних Сил РФ хотіло дестабілізувати ситуацію в Україні до 9 травня», – зазначають у СБУ. 
  • Служба безпеки України затримала безпосередніх виконавців теракту на «гарячому», коли ті встановлювали вибухові пристрої у третьому гіпермаркеті. Їм повідомлено про підозру за статтями 111 (державна зрада), 113 (диверсія), 258 (терористичний акт). Їм загрожує довічне увʼязнення, кажуть у пресслужбі СБУ. 
  • Будівельні гіпермаркети, про які йдеться в повідомленні СБУ, це Leroy Merlin, повідомило Forbes Ukraine джерело у СБУ. У Києві французька мережа має три гіпермаркети, випливає з даних на офіційному сайті. У пресслужбі Leroy Merlin на момент публікації не відповіли на запит Forbes Ukraine. 

Контекст

У березні 2022 року керівництво російського офісу Leroy Merlin повідомило партнерам, що не планує закривати бізнес у РФ і, навпаки, розширює асортимент та збільшує кількість партнерів. Усі заклики українського офісу вийти з Росії ігнорувалися, згодом український підрозділ узагалі відрізали від усіх корпоративних засобів звʼязку.

Національне агентство з питань запобігання корупції включило Leroy Merlin до списку міжнародних спонсорів війни. 

У березні 2023 року ритейл заявив, що передасть російський бізнес в управління локальному топменеджменту. Ця угода перебуває на розгляді регуляторів РФ, повідомляла тоді французька група Adeo, яка володіє мережею Leroy Merlin.

Водночас з початку повномасштабного російського вторгнення Leroy Merlin закрила чотири із шести своїх супермаркетів в Україні – на Кільцевій дорозі, Броварському проспекті, в ТРЦ Retroville та в Одесі в ТЦ «Рівьєра». Згодом, гіпермаркети на Броварському проспекті у Києві та в Одесі у ТЦ «Рівьєра» відновили свою роботу. 

Мережа може повністю піти з України, як це у свій час сталося з німецькими конкурентами OBI та Praktiker, писало у січні 2023 року видання «НВ.Бізнес». «Leroy Merlin програла конкуренцію «Епіцентру» та не змогла побудувати великий бізнес в Україні, а центральний офіс зацікавлений у розвитку на більш прибутковому російському ринку та не зважає на вторгнення РФ», – йшлося у тексті «НВ.Бізнес».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні