Категорія
Новини
Дата

Сенат США схвалив план конфіскації російських активів та передачі їх Україні

Комітет Сенату США з міжнародних відносин схвалив закон, який допоможе Сполученим Штатам конфіскувати російські активи та передати їх Україні для відновлення після руйнувань, спричинених вторгненням РФ, пише Reuters.

Ключові факти

  • Комітет проголосував 20 проти 1 за безпрецедентний «Закон про відновлення економічного процвітання та можливостей (REPO) для українців».
  • Якщо законопроєкт пройде в Сенаті та Палаті представників і буде підписаний президентом Джо Байденом, то, як очікується, він відкриє шлях до першої в історії конфіскації Вашингтоном активів центрального банку країни, з якою США не перебувають у стані війни.
  • Сенатор Бен Кардін, голова комітету Демократичної партії з міжнародних відносин, з оптимізмом дивився на те, що законопроект стане законом, зазначивши, що він має широку підтримку як з боку демократів і республіканців у Сенаті та Палаті представників, так і з боку адміністрації Байдена.
  • «Україна виявиться на межі захоплення Росією, якщо ми не надамо їм допомоги, якої вони потребують… і ми всі знаємо, що Україною це не закінчиться», – сказав він перед голосуванням комітету.
  • Єдиний голос «проти» у комісії пролунав від сенатора-республіканця Ренда Пола.
  • Комітет із закордонних справ Палати представників ухвалив аналогічний законопроєкт, який також отримав переважну підтримку обох партій. Кардін сказав, що він очікує, що Сенат із демократичною більшістю та Палата представників із республіканською більшістю зможуть вирішити розбіжності між двома законопроєктами.

Контекст

ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько $5-6 млрд перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема, у центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear.

Офіційні особи США та Великої Британії працюють над тим, щоб дати поштовх зусиллям щодо конфіскації російських активів та сподіваються, що лідери «Великої сімки» виступлять із рішучою заявою на зустрічі наприкінці лютого, приблизно у другі роковини вторгнення Росії в Україну.

Лідери «Великої сімки» вже давно стверджують, що Росія зобовʼязана згідно з міжнародним правом припинити війну та відшкодувати завдану нею шкоду, яка, за даними Світового банку, вже перевищує $400 млрд.

Високопосадовці Євросоюзу заявили у вівторок, що блок навряд чи конфіскує активи російського центрального банку, заморожені в Європі, незважаючи на те, що G7 планує обговорити законність такого кроку на зустрічі у лютому.

Європейські чиновники стурбовані не лише законністю конфіскації, а й потенційними наслідками для євровалюти. Інвестори можуть відмовитися від активів у євро, побоюючись, що їхні гроші якось теж можуть бути конфісковані.

Москва вже пообіцяла у відповідь конфіскувати західні активи в Росії, вартість яких, за деякими даними, становить $288 млрд, а також готує судовий позов.

Закон про REPO свідчить, що будь-які конфісковані російські кошти будуть використані для відновлення України. Це окремо від прохання Байдена про виділення $61 млрд на допомогу у забезпеченні безпеки України, цей запит був заморожений у Конгресі на кілька місяців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні