Категорія
Новини
Дата

Кіпрський власник Сенс Банку запропонував обміняти свій борг на акції банку

Кіпрська компанія російського бізнесмена Михайла Фрідмана ABH Ukraine Limited, яка має зобов’язання на майже $400 млн перед VIP-клієнтами колишнього Альфа-Банку (нинішній Сенс Банк), запропонувала власникам цих цінних паперів розглянути можливість конвертації зобовʼязань в акціонерний капітал Сенс Банку. Наразі пропозиція ABHU лише розглядається інвесторами, які сформували комітет кредиторів. Про це Forbes розповіли три співрозмовника, дотичних до акціонерів і менеджменту банку, йдеться у редакційній статті Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Власник 42,4% акцій Сенс Банку, кіпрська компанія ABH Ukraine Limited (ABHU), розглядає можливість конвертації у капітал своїх зобовʼязань на майже $400 млн перед VIP-клієнтами колишньої «Альфи», що інвестували кошти у єврооблігації ABHU.
  • Зараз ці зобовʼязання не обслуговуються через санкції та арешт рахунків акціонерів Сенс Банку. Одноосібним акціонером ABH Ukraine є ABH Holdings (Люксембург), власниками якої є кінцеві бенефіціари української установи – Михайло Фрідман, Петро Авен, Андрій Косогов та інші.
  • Цінні папери (LPN та CLN) випускались для надання кредиту ABHU. Їх випускала спеціально створена кіпрська фінкомпанія під гарантії ABHU. Продавались вони переважно через А-клуб – департамент із обслуговування VIP-клієнтів колишньої «Альфи». 
  • Серед інвесторів є як фізичні особи, так і великі компанії. У цінні папери інвестували чотири інституціональних інвестори: дві агрокомпанії з міжнародним капіталом та дві інвестиційні групи. Їхні сукупні інвестиції – понад $100 млн. Forbes відомі імена цих інвесторів, однак компанії на момент публікації не відповіли на прохання редакції підтвердити цю інформацію.
  • ABHU запропонувала інвесторам створити спеціалізовану SPV, яка зможе отримати частку кіпрської компанії (42,4%) у якості компенсації за цінними паперами.
  • ABHU ініціювала розшук інвесторів, щоб налагодити з ними діалог. Ідентифіковано власників облігацій на сукупну суму більше $200 млн. Приблизно 10% холдерів – це повʼязані особи з акціонерами. Повного реєстру кредиторів ABHU не має, оскільки Trustee, яка здійснювала управління цінними паперами та мала повний реєстр кредиторів, заблокована санкціями.
  • Компанія почала вести перемовини з власниками облігацій щодо можливої реструктуризації зобов’язань восени 2022 року, але конкретні пропозиції надійшли лише на початку весни. Холдери вже сформували комітет кредиторів, який розглядає пропозицію від ABHU.
  • За майже 10 років існування інструменту кіпрські структури «Альфи» розмістили 36 випусків облігацій, свідчать дані профільного ресурсу CBonds. Обсяги кожного розміщення варіювалися від $1,5 млн до $50 млн. Частину з них погашено, в обігу залишається 14 випусків на $385 млн.

Контекст

26 квітня фінкомітет Верховної Ради схвалив до другого читання законопроєкт, який дозволяє НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників в умовах воєнного стану. Голосування за прийняття закону в цілому, що відбулося 2 травня, провалилося: «за» були тільки 212 нардепів. Заступник голови фінкомітету Ярослав Железняк пояснив це тим, що багато депутатів під час голосування були відсутні. Зрештою Рада більшістю голосів відправила законопроєкт на повторне друге читання, яке, за словами Железняка, відбудеться наприкінці травня.

Ще минулого року президент Володимир Зеленський дав особисту згоду на націоналізацію Сенс Банку. Восени 2022-го Зеленський підписав закон про виведення з ринку системно важливих банків на підставі проблем з ліквідністю, а РНБО ввела санкції проти акціонерів банку. Тоді співрозмовники Forbes у Верховній Раді, НБУ та ОП називали середину грудня як ймовірний час націоналізації. Але банк зберіг хороші операційні показники, тож у НБУ не було підстав визнавати його неплатоспроможним і відтак запускати процедуру переходу у держвласність.

На початку 2023-го регулятор і нардепи розробили іншу концепцію. Законопроєкт №9107-1, який, вірогідно, буде ухвалений в цілому зараз, теж передбачає, що Нацбанк може вивести системно важливий банк з ринку. Але цього разу – якщо проти банку або власника істотної участі у ньому були застосовані санкції. Окрема норма передбачає відшкодування відповідних збитків виключно за рахунок коштів держави-агресора.

У березні 2023-го НБУ визнав небездоганною ділову репутацію власників істотної участі в Сенс Банку – люксембургської компанії ABH Holdings S.A. та ABH Ukraine Limited, якими володіють Фрідман, Авен і партнери. 

Останні тим часом намагалися домовитися з інвестором або з українською владою та європейськими регуляторами щодо докапіталізації «Альфи» на $1 млрд

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні