Категорія
Новини
Дата

«Шляхами солідарності» перевезено 40 млн т українського зерна, порахували в ЄС. Це більше ніж за допомогою «зернової ініціативи»

Завдяки «Шляхам солідарності» ЄС перевезено понад 40 млн т української сільськогосподарської продукції, і ця цифра зростає. Про це в інтервʼю Суспільному сказав офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Дуже важливо бачити, що вони («Шляхи солідарності») дозволили експортувати більше, ніж за допомогою Чорноморської зернової ініціативи», – сказав Стано.
  • Водночас він зазначив, що ця ініціатива за відсутності нормального судноплавства в Чорному морі є лише тимчасовим рішенням.
  • «Ми намагаємося робити все можливе, тому що це допомагає Україні і людям в усьому світі, які залежать від імпорту української сільгосппродукції», – наголосив Стано. 
  • Речник ЄС додав, що Брюссель розглядає й інші способи, щоб збільшити обсяги, швидкість та ефективність транспортування української агропродукції.

Контекст

Раніше в Одеській ОВА повідомили, що за 11 місяців дії «зернової угоди» з портів Великої Одеси вийшло понад 1000 суден із 32,9 млн т агропродукції.

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії із «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

19 липня, після виходу РФ із «зернової угоди», президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС буде працювати над забезпеченням продовольчої безпеки «всіма наявними способами», такими як «коридори солідарності» на кордонах з Україною.

Після виходу з угоди Росія неодноразово бомбила українські порти та зернові склади. За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів липня унаслідок атак РФ було пошкоджено та частково знищено майже три десятки об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні