Категорія
Новини
Дата

Шмигаль назвав пʼять пріоритетів екстреного відновлення України на $17 млрд у 2023 році

Енергетика, житло, розмінування, критична соціальна інфраструктура та допомога приватному бізнесу – основні пʼять пріоритетів екстреного відновлення України у 2023 році, на яке планується залучити $17 млрд. Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у виступі по відеозвʼязку на форумі зі швидкого відновлення України в Люксембурзі, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Премʼєр висловив сподівання, що створена минулого тижня координаційна платформа донорів відіграє важливу роль у залученні цих $17 млрд.
  • Перший пріоритет – енергетика. Йдеться не лише про відновлення енергоінфраструктури після 13 масованих ракетних атак і десятків локальних, що зруйнували або пошкодили понад 400 обʼєктів, а й про реорганізацію її в децентралізованішу та стійкішу до таких ударів, уточнив Шмигаль.
  • Другий пріоритет – житло. Премʼєр зазначив, що понад 150 000 житлових будинків зруйновано, оцінка збитків лише у цій сфері перевищує $55 млрд.
  • Третій пріоритет – розмінування. За словами премʼєра, поточні оцінки відводять на розмінування пʼять або більше років, тоді як необхідно зробити це швидше.
  • Четвертий пріоритет – інфраструктура. Шмигаль наголосив, що без відновлення критичної соціальної інфраструктури – доріг, мостів, шкіл, лікарень, комунальних комунікацій – у містах також не можна буде жити.
  • Пʼятий пріоритет – допомога бізнесу. Премʼєр нагадав про прямі втрати приватного бізнесу торік у $13 млрд, тоді як непрямі втрати становили понад $33 млрд. За його словами, уряд підтримує бізнес пільговими кредитами та грантами, але необхідно більше.

Контекст

За даними уряду, підтверджені Світовим банком потреби у фінансуванні відновлення України у червні минулого року становили $350 млрд, наразі їх оцінено у $600-700 млрд.

Шмигаль закликав уряди країн-партнерів наслідувати приклад Канади, конфіскувати заморожені російські активи та передати їх Україні для відновлення, оскільки вони мають стати основним джерелом.

За його словами, Фонд відновлення створено і в українському бюджеті, проте він обмежений, оскільки сьогодні бюджет за рахунок внутрішніх джерел фінансується лише на 50%. Ще одним джерелом фінансування відновлення премʼєр назвав платформу United-24.

26 січня відбулося перше засідання Координаційної платформи донорів України (Ukraine Multi-agency Donor Coordination Platform) або так званий «фінансовий Рамштайн». Задачами платформи буде координація економічної підтримки для нагальних потреб України, планування та забезпечення початку відновлення, допомоги приватному сектору й розробка фінансових інструментів для його підтримки.

Платформа об`єднує країни G7 та ключові міжнародні організації (МВФ, Світовий банк, ЄБРР, ЄІБ). «Але як і основний Рамштайн, вона буде відкрита для приєднання інших країн, які хочуть системно допомагати Україні», – зазначив Рашкован.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні