Категорія
Новини
Дата

Швейцарія підтримує надання Україні заморожених активів РФ, банки – проти 

Швейцарія підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів і використання їх для відновлення України, заявив міністр закордонних справ країни Ігнаціо Кассіс, що поставило його у конфлікт із банками країни, які проти цієї пропозиції, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Якщо ми серйозно налаштовані допомогти відновити Україну, нам потрібно подумати про те, як ми це фінансуватимемо», – сказав Кассіс швейцарській газеті Tages-Anzeiger. 
  • За його словами, влада низки країн обговорює такий крок, «але це має бути зроблено правильно в рамках верховенства закону». Кассіс повідомив, наразі 7,5 млрд франків ($8,2 млрд) в активах, заморожених Швейцарією у росіян, які перебувають під санкціями, – це лише невелика частина від 150 млрд франків усіх російських активів, які, за оцінками, перебувають у країні, – й не можуть бути конфісковані. Зміна закону, швидше за все, вимагатиме референдуму.
  • Канада розпочала процес використання доходів від конфіскованих активів для допомоги у відновленні України та компенсації жертвам війни. Кассіс сказав, що на міжнародному рівні, схоже, існує «велика спільна політична воля», але додав, що такі дії складні. «Ми не можемо просто взяти гроші, які нам не належать, тільки тому, що вважаємо це правильним із моральної точки зору, – каже Кассіс. – Право власності є фундаментальним».
  • Швейцарські банки дуже критично поставилися до цієї пропозиції. «Подібне ігнорування прав власності підірвало б становище Швейцарії як фінансового центру», – повідомила газета NZZ із посиланням на неназваного банкіра. Інший назвав це «смертною карою» для швейцарських банків.

Контекст

ЄС та партнери з країн «Великої сімки» заморозили близько €300 млрд резервів російського центрального банку. 

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії ЄС, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів, €212 000 та €147 000 – відповідно.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. Того ж дня стало відомо, що Німеччина готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні з відновленням, якщо юридичні питання будуть вирішені й союзники наслідуватимуть її приклад.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні