На відновлення України чи під гарантії. У ЄС обговорюють подальшу долю заморожених активів Центробанку Росії /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

На відновлення України чи під гарантії. У ЄС обговорюють подальшу долю заморожених активів Центробанку Росії

Shutterstock

Європейський союз вивчає можливість використання активів російського Центрального банку на мільярди євро, вже заморожених державами-членами, для допомоги у відновленні України, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Обговорення перебувають на ранній стадії, і експертам з правових питань нещодавно було доручено вивчити можливі варіанти. Оцінка того, чи можна і як отримати здобути над активами, надзвичайно складна та потенційно загрожує юридичними наслідками. Але оскільки російське вторгнення в Україну триває і санкції не можуть його стримати, у Брюсселі вивчають способи назавжди позбавити РФ доступу до її фондів.
  • Варіанти буде зосереджено на тому, як зрештою конфіскувати хоча б частину приблизно з $300 млрд резервів Центрального банку Росії, які було заморожено ЄС, США та іншими союзниками після вторгнення Росії в Україну. За словами двох джерел, це питання порушувалося перед США, але неясно, чи зробить адміністрація президента США Джо Байдена кроки щодо вилучення російських резервів, що зберігаються в доларах. У травні чиновники Мінфіну США висловили стурбованість з приводу створення прецеденту, який завадить іншим іноземним центральним банкам розміщувати свої активи у Штатах. 
  • Європейська комісія «вивчає, як змусити Росію заплатити за заподіяні нею руйнування», і лідери ЄС попросили її «надати варіанти використання заморожених активів для відновлення України відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права», – сказав прессекретар Крістіан Віганд, додавши, що «робота ведеться».
  • Кремль засудив замороження резервів як незаконне та заявив, що боротиметься з будь-якими спробами захопити їх для інших цілей. 
  • Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив у суботу німецькій медіагрупі Funke, що заморожені резерви можуть бути збережені як гарантія доти, доки Росія добровільно не візьме участь у відновленні України.

Контекст

Єврокомісія вивчала можливість конфіскації російських активів для фінансування відновлення України, писав Financial Times. Активним прихильником цієї ідеї є Польща, яка вважає, що Україна має отримати власність підсанкційних російських олігархів і кошти із заморожених резервів Центробанку РФ. 

Український уряд уже кілька місяців закликає переказати заморожені російські активи на свої рахунки як компенсацію для відновлення зруйнованої війною країни. Раніше вартість відбудови премʼєр-міністр Денис Шмигаль оцінив у $750 млрд.

Вартість відбудови і відновлення України коштуватиме щонайменше $349 млрд, за спільною оцінкою уряду України, Єврокомісії та Світового банку. Майже третина цих коштів потрібна у наступні півтора-три роки. 

Окремо ЄС розглядав можливість арешту активів росіян, які перебувають під санкціями, розширивши список злочинів, таких як відмивання грошей та корупція, включивши до нього порушення санкцій ЄС.

На сьогодні країни ЄС заморозили близько €17,5 млрд активів, які належать російським фізичним та юридичним особам, які перебувають під санкціями.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні