Категорія
Новини
Дата

Швейцарія виділить $5,5 млрд до 2036 року на відновлення України

Федеральна рада Швейцарії вирішила посилити підтримку України протягом наступних 12 років і до 2036-го планує виділити 5 млрд швейцарських франків ($5,5 млрд), зазначено у пресрелізі. Йдеться про гуманітарну допомогу та підтримку економічного розвитку і довгострокового відновлення України.

Ключові факти

  • Зазначається, що Швейцарія вже підтримує проєкти в Україні, спрямовані на відновлення зруйнованої інфраструктури у секторах енергетики, доріг та охорони здоровʼя. 
  • На сьогодні Швейцарія витратила близько 3 млрд швейцарських франків на ці та інші заходи на підтримку людей, які постраждали від війни в Україні. 
  • Протягом наступних 12 років Федеральна рада Швейцарії має намір активізувати підтримку відновлення України та розвивати співпрацю із приватним сектором. До 2036-го на ці цілі планується витратити 5 млрд швейцарських франків. 
  • Було запропоновано поетапний підхід: спершу підтримка України з бюджету міжнародного співробітництва до 2028 року становитиме 1,5 млрд швейцарських франків. У період 2029–2036 років Федеральна рада має намір також вивчити інші джерела (крім міжнародного співробітництва), з яких можна отримати решту 3,5 млрд швейцарських франків.
  • Влада Швейцарії нагадала, що разом з Україною започаткувала широкомасштабний процес політичного відновлення на Конференції з питань відновлення України в Лугано в 2022 році. Тож Федеральна рада також доручила МЗС і Міністерству економіки розробити спільну програму для України. Ця програма має забезпечити цільову та ефективну підтримку і ґрунтуватися на семи принципах Лугано: партнерство, фокус на реформах, прозорість, підзвітність та верховенство права, демократична участь, залучення багатьох зацікавлених сторін, гендерна рівність та інклюзивність, а також сталість.

Контекст

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття, свідчать результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3) від уряду України та Світового банку. Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні