Зала парламенту Швейцарії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Парламент Швейцарії підтримав передачу російських активів Україні

Зала парламенту Швейцарії Фото Getty Images

Верхня палата парламенту Швейцарії підтримала пропозицію уряду про передачу Україні заморожених російських активів, пише France24. У цій країні зберігається понад $8 млрд центрального банку Росії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За таку пропозицію відав голоси 21 парламентарій, 19 були проти, троє – утрималися. Нижня палата ухвалила проєкт минулого року.
  • Відтак уряду Швейцарії дозволили створити правовий механізм, який передбачає передачу заморожених коштів центрального банку агресора або активів його держкомпаній постраждалим державам.
  • «Факти справді дуже очевидні. Росія серйозно порушила міжнародне право. Тому вона повинна відшкодувати завдану шкоду», – заявив міністр закордонних справ Ігнаціо Кассіс.

Контекст

Берн заблокував рух 7,4 млрд франків ($7,8 млрд) у валютних активах, що належать російському центральному банку. Заморожені активи становлять лише частину загальних статків, якими володіють росіяни у Швейцарії: за оцінками Швейцарської асоціації банкірів, йдеться про 150 млрд франків.

Водночас швейцарські банки дуже критично поставилися до ідеї з конфіскацією. «Подібне ігнорування прав власності підірвало б становище Швейцарії як фінансового центру», – повідомила газета NZZ із посиланням на неназваного банкіра. Інший назвав це «смертною карою» для швейцарських банків.

газета Politico із посиланням на джерела повідомила, що США та ЄС не можуть домовитися про те, як використовувати заморожені російські активи через війну РФ проти України. Вашингтон наполягає на повній конфіскації, а країни ЄС пропонують використати лише доходи від активів. 

Постійні представники країн ЄС 29 січня підтримали план Єврокомісії виокремити доходи від заморожених активів РФ, щоб використати їх для відновлення України.

План Єврокомісії передбачає, що прибуток, отриманий Euroclear, реєструватиметься окремо і не виплачуватиметься як дивіденди акціонерам доти, доки країни ЄС одностайно не ухвалять рішення про встановлення фінансового внеску до бюджету, який має бути зібрано з цього чистого прибутку, щоб підтримати Україну.

Йдеться приблизно про €260 млрд суверенних активів, що перебувають у країнах G7, ЄС, Австралії. Вже вдалося ідентифікувати щонайменше дві третини цих коштів: у Бельгії та Люксембурзі знаходяться €210 млрд у фінансових установах Euroclear i Clear Street. Ще близько €50 млрд – у Франції й Німеччині, у США – від $5 млрд до $8 млрд. Ще кілька десятків у інших країнах G7 – Японії, Великій Британії, Швейцарії, Австралії та Канаді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні