Категорія
Новини
Дата

Швидкого рішення щодо російських репарацій немає. Україна працює над унікальним механізмом відшкодування збитків

Україна наразі не може отримати компенсацію від Росії за масштабні руйнування через будь-який з наявних міжнародних чи національних органів. Спеціальна робоча група працює над унікальним механізмом відшкодування збитків, заявила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна готує міжурядовий позов до Європейського суду з прав людини щодо притягнення РФ до відповідальності за порушення Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Однак, за словами Мудрої, Мін’юст не має ілюзій щодо швидкого вирішення цієї справи. 
  • За її словами, такі справи розглядаються роками. Але навіть після позитивного рішення залишаються питання про інструменти його виконання та фактичного стягнення грошової компенсації. 
  • На сьогодні відсутні правові механізми автоматичного виконання рішень ЄСПЛ, заявляє Мудра. Через вихід РФ з Ради Європи та денонсацію конвенції інструменти, які спонукатимуть РФ привести вирок у виконання, досі неясні.
  • Добитися відшкодування збитків через Міжнародний суд ООН також не так просто, вважають у Мінʼюсті. Враховуючи наявне в РФ право вето в Раді безпеки, цей механізм також неможливий, заявила заступниця міністра.
  • Аби примусити РФ виплачувати репарації, Україна працює над новим унікальним механізмом відшкодування збитків, завданих незаконним збройним вторгненням Росії. Указом президента створено робочу групу, зазначила Мудра.
  • Ця група вже розробила ключову концепцію, яка передбачає укладення багатостороннього міжнародного договору між Україною та зацікавленими державами. Переважно йдеться про держави, на території яких розміщені активи, що були заморожені, заблоковані і підпадають під санкції. 
  • «На дипломатичному рівні ми вже почали спілкуватися з державами, на юридичному – спілкуємося з міжнародною юридичною та науковою спільнотою та практиками, отримуємо зворотний зв’язок», – пояснила Мудра.

Контекст

Раніше Польща закликала союзників по ЄС узгодити нові повноваження, які спростять арешт і продаж підсанкційних російських активів. Основний принцип полягає в тому, що РФ розпочала цю війну і вона має заплатити за неї, заявив в інтервʼю FT заступник голови МЗС Польщі Павло Яблонський.

Проте європейські чиновники попереджали про юридичні барʼєри в країнах ЄС для конфіскації активів у тих випадках, коли не йдеться про кримінальні справи. Санкції є підставою для заморожування активів, але не для конфіскації. Тому в Брюсселі розглядається можливість конфіскації активів приватних осіб, які намагаються уникнути санкцій.

Єврокомісія мала підготувати юридичну ініціативу про визнання злочином ухилення від виконання санкцій ЄС проти РФ. Такий крок має полегшити конфіскацію заморожених активів, повʼязаних з РФ.

За даними KSE, на 8 червня загальна сума прямих збитків для економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури становить $103,9 млрд, або 3 трлн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні