Андрій Єрмак /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

«На другий «саміт миру» можемо покликати Росію» — Єрмак про можливість залучення РФ до переговорів

Глава Офісу президента Андрій Єрмак Фото Офіс Президента України

На перший глобальний «саміт миру», що планується у Швейцарії на рівні лідерів, запросять понад 160 країн. На цьому етапі запрошення РФ не очікується, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак на Форумі «Україна. Рік 2024».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Перший глобальний «саміт миру» відбудеться найближчим часом у Швейцарії. Запрошення будуть відправлені більше ніж 160 країнам», – зазначив Єрмак. 
  • За його словами, ціль першого саміту — фіксація переговорів, що відбувалися останні місяці, на рівні послів та радників. Сьогодні розробляється документ, який міг би стати результатом цієї зустрічі. 
  • «Після цієї зустрічі підготуємо спільний, на основі «Формули миру», план відповідальних країн світу», – пояснив Єрмак.
  • Запрошення представників РФ допускають тільки на другий «саміт миру». «Коли план буде створений (без посередників, відкрито, за участі всіх країн) може бути, що ми запросимо разом представників Росії. Їм представлять цей план на той випадок, якщо РФ дійсно захоче припинити цю війну та повернутися до справедливого миру», — відмітив Єрмак.
  • «Що ми розуміємо під справедливим миром – викладено в нашій «формулі миру», – підкреслив він.

Контекст

У 2022 році президент України Володимир Зеленський заявив, що будь-які перемовини з Росією будуть можливими тільки після повного звільнення нею всіх окупованих територій, про це він сказав в інтерв’ю CNN. «Ми нічого не можемо обговорювати з Росією, поки вона не забереться звідси. Після війни – так, ми можемо говорити про скасування деяких санкцій, про репарації, платежі з їхньої сторони, про дипломатію. Ми можемо залучити до таких перемовин лідерів будь-яких країн, будь-які міжнародні інституції, але тільки після того, як Росія звільнить усі наші території», – сказав тоді він.

7 листопада 2022 року у своєму відеозверненні Зеленський назвав пʼять умов для переговорів: відновлення територіальної цілісності, повага до Статуту ООН, відшкодування всіх збитків, покарання кожного військового злочинця та гарантії, що це не повториться. 

Зеленський не назвав вимогу, яку він повторював минулі рази – що переговори неможливі, поки при владі в РФ буде диктатор Путін. 

24 лютого 2023 року Зеленський на пресконференції з нагоди роковин початку повномасштабної війни заявив, що наразі немає можливості переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним. «Зараз ми не можемо, там уже нема з ким говорити», – підсумував Зеленський.

У листопаді 2022 року Зеленський представив учасникам «Групи двадцяти» (G20) пропозиції України щодо досягнення миру з РФ, які складаються 10 пунктів.

Україна зрозуміє, що Росія реально зацікавлена у дипломатії лише після виведення російських військ, повідомляв міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes Ukraine. Водночас звільнення територій не означатиме автоматичної згоди України на переговори. «Занадто часто Росія дурила нас, європейців, американців, щоб можна було їй повірити з першого слова чи кроку», – додав міністр.

Відповідаючи на запитання про можливі обставини або події, за яких українська і російська сторони будуть зацікавлені у перемовинах, Кулеба заявив: «Мій мозок наразі займається вирішенням більш нагальних проблем. На горизонті ще не зʼявилися подразники, щоб мій мозок перемкнувся на них». 

23 лютого стало відомо, що до літа Швейцарія має намір організувати на прохання України глобальний «саміт миру».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні