Сі Цзіньпін планує поговорити з Зеленським після зустрічі з Путіним – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Сі Цзіньпін планує поговорити з Зеленським після зустрічі з Путіним – WSJ

Getty Images

Голова КНР Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше з початку війни, ймовірно, після того, як наступного тижня відвідає Москву, щоб зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела. Очікується, що перемовини з Зеленським відбудуться віртуально.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними видання, зустрічі з Путіним і Зеленським, відображають прагнення Пекіна відігравати активнішу роль у посередництві щодо припинення війни в Україні.
  • Розмова з Зеленським, якщо вона відбудеться, стане кроком у спробах Пекіна «зіграти роль миротворця в Україні, які досі сприймають в Європі скептично».
  • Також Сі Цзіньпін розглядає можливість відвідування інших європейських країн у рамках своєї поїздки до Росії, хоча, за словами джерел, його повний маршрут ще не підтверджено.
  • Як говорить видання, закордонна поїздка стане першою для Сі Цзіньпіна після того, як він пішов на безпрецедентний третій термін як глава держави. 69-річний китайський лідер прагне зміцнити свій статус світового державного діяча та впоратися з конкуренцією зі США та їхніми союзниками, що загострюється.

Контекст

До річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай, як і обіцяв, оприлюднив план для врегулювання конфлікту, він складається з 12 пунктів, серед яких – відновлення мирних переговорів і припинення односторонніх санкцій.

Минулого місяця Зеленський сказав, що планує зустрітися з Сі Цзіньпіном, щоб обговорити ідеї Китаю щодо припинення конфлікту в Україні. Президент України також висловив сподівання, що Китай не постачатиме зброю Росії – крок, який, на думку США, розглядався Пекіном, але Китай це заперечує.

Уряд Росії заявив, що поділяє погляди Пекіна на війну в Україні, та вітав мирну пропозицію Китаю.

Відомо, що Сі Цзіньпін не розмовляв з Зеленським з тих пір, як почалися бойові дії, хоча китайський лідер кілька разів спілкувався з Путіним за допомогою відеодзвінків і особистих зустрічей з того моменту, як почалася війна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні