Сі Цзіньпін планує поговорити з Зеленським після зустрічі з Путіним – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Сі Цзіньпін планує поговорити з Зеленським після зустрічі з Путіним – WSJ

1 хв читання

Getty Images

Голова КНР Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше з початку війни, ймовірно, після того, як наступного тижня відвідає Москву, щоб зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела. Очікується, що перемовини з Зеленським відбудуться віртуально.

Ключові факти

  • За даними видання, зустрічі з Путіним і Зеленським, відображають прагнення Пекіна відігравати активнішу роль у посередництві щодо припинення війни в Україні.
  • Розмова з Зеленським, якщо вона відбудеться, стане кроком у спробах Пекіна «зіграти роль миротворця в Україні, які досі сприймають в Європі скептично».
  • Також Сі Цзіньпін розглядає можливість відвідування інших європейських країн у рамках своєї поїздки до Росії, хоча, за словами джерел, його повний маршрут ще не підтверджено.
  • Як говорить видання, закордонна поїздка стане першою для Сі Цзіньпіна після того, як він пішов на безпрецедентний третій термін як глава держави. 69-річний китайський лідер прагне зміцнити свій статус світового державного діяча та впоратися з конкуренцією зі США та їхніми союзниками, що загострюється.

Контекст

До річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай, як і обіцяв, оприлюднив план для врегулювання конфлікту, він складається з 12 пунктів, серед яких – відновлення мирних переговорів і припинення односторонніх санкцій.

Минулого місяця Зеленський сказав, що планує зустрітися з Сі Цзіньпіном, щоб обговорити ідеї Китаю щодо припинення конфлікту в Україні. Президент України також висловив сподівання, що Китай не постачатиме зброю Росії – крок, який, на думку США, розглядався Пекіном, але Китай це заперечує.

Уряд Росії заявив, що поділяє погляди Пекіна на війну в Україні, та вітав мирну пропозицію Китаю.

Відомо, що Сі Цзіньпін не розмовляв з Зеленським з тих пір, як почалися бойові дії, хоча китайський лідер кілька разів спілкувався з Путіним за допомогою відеодзвінків і особистих зустрічей з того моменту, як почалася війна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні