США винайшли надпотужну вибухівку, але закинули її виробництво. Як Китай «підібрав» технологію і тепер погрожує нею Штатам /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

США винайшли надпотужну вибухівку, але закинули її виробництво. Як Китай «підібрав» технологію і тепер погрожує нею Штатам

Getty Images

Пентагон більше не намагається розробляти нові пропеленти та вибухові речовини після розпаду СРСР, а от Китай сильно просунувся у цих розробках

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У 1987 році американські військові дослідники винайшли нову вибухову речовину приголомшливої потужності. Вона називається CL-20 і має на 40% вищу проникаючу потужність і радіус дії, ніж звичайні вибухові речовини на озброєнні армії США, які вперше виготовили ще під час Другої світової.

Та після розпаду СРСР Пентагон більше не вбачав нагальної потреби у вдосконаленні CL-20 і розробці зброї під неї.

Але не Китай. Країна багато інвестувала у розробку далекобійних ракет для того, щоб американські військові кораблі та небойові літаки для дозаправки змушені були триматися на відстані у разі вторгнення Китаю на Тайвань. Дехто вважає, що пропелентом цієї зброє є версія CL-20, яку Китай вперше випробував у 2011-му, а тепер налагодив її масове виробництво.

«Це той випадок, коли нас можуть обіграти за допомогою нашої ж технології», – каже Боб Кавецьки, голова неприбуткової дослідницької організації Energetic Technology Center, яка виконує роботу для уряду.

Наздогнати Китай

Кавецьки та інші експерти у галузі розробки вибухових речовин роками попереджають США про те, що вони відстають від Китаю. Минулого року Пентагон представив 15-річний план на $16 млрд, який передбачає оновлення та розширення старих заводів із виготовлення боєприпасів, але в ньому не йдеться про збільшення виробництва вибухових речовин типу CL-20.

Що гірше, Штати залежать від Китаю у постачанні з пів десятка хімічних компонентів, які потрібні для виробництва вибухових речовин і пропелентів, а ще від кількох сумнівних країн у постачанні десятка інших речовин.

Індустрія сподівається, що Пентагон підштовхне до дій необхідність відновити запаси зброї, які пішли Україні, і зростання загрози силового захоплення Китаєм Тайваню.

У Китаю є не лише потужніші та більш далекобійні ракети, які наповнені CL-20. Китай розробив технологію, яка забезпечує продуктивніше горіння пропелентів, а також створив більші ракети, ніж американська армія здатна транспортувати морем чи повітрям.

За словами військових експертів, Штати не можуть збудувати достатню кількість літаків і кораблів, щоб доставляти ту кількість ракет, яка необхідна для врегулювання дисбалансу вогневої потужності, що є у США в районі Тайваню.

Тому експерти вбачають єдине рішення у розробці нових вибухових матеріалів. Це дасть змогу США виробляти менші ракети з потужністю звичайних, щоб їх можна було доставляти літаками та кораблями у більшій кількості за раз. А ще більш потужні пропеленти можуть забезпечити більшу дальність і руйнівну силу.

Збільшити точність і летальність

Китайські науковці написали три чверті усіх наукових досліджень про вибухові речовини та на дотичні теми за останні пʼять років, що майже у сім разів перевищує кількість аналогічних робіт американських дослідників, підрахували в Інституті Гадсон й Університеті Джорджтауну.

В США розробка вибухових речовин завмерла на місці через те, що Пентагон переключив увагу на розробку більш точної зброї, щоб збільшити її летальність, а не вибухову силу. Витрати американців на розробку та дослідження снарядів упали на 45% між 1989-м і терактом 11-го вересня.

Потім під час конфліктів із слабшими опонентами (Ірак , Афганістан) бюджет для снарядів урізали ще, щоб переспрямувати кошти на розробки великих платформ, таких як кораблі й літаки.

Через небезпеку та обмеженість застосування вибухові речовини розробляють і виробляють майже виключно на урядових потужностях. І хоч військові дослідники розробили кілька нових вибухових речовин за останні кілька десятиліть, жодна з новинок не пішла у масове виробництво. (Невелику кількість CL-20 виробили для детонаторів, але речовина коштує понад $1000 за фунт.)

Розробку вибухових речовин перекидають із одного відділу досліджень в інший, але немає нікого, хто б прицільно зайнявся саме цим компонентом зброї.

Але тепер зростає занепокоєння тим, що запаси ракет, зброї та боєприпасів Вашингтону знижуються. Крім того, одне дослідження показує, що у американської армії закінчаться високоточні снаряди всього лише за тиждень інтенсивного конфлікту у Тайванській протоці.

Інвестувати у правильні зусилля

Майже всі вибухові речовини США виробляються на єдиному заводі, що належить армії та знаходиться у Голстоні, штат Теннессі. Його збудували ще під час Другої світової, а управляє ним американський оборонний підрядник BAE Systems ($25,5 млрд доходів у 2022-му).

За словами Кравецьки, процеси виробництва на заводі є ровесниками останньої світової війни. Вибухові речовини там готують у величезних чанах за допомогою таких собі міксерів, але багато нових речовин, серед яких і CL-20, не можна виробляти за такою технологією.

Кавецьки каже, що із поточною кількістю доступних хімічних речовин можливо виробляти 20 000 фунтів CL-20 на рік, але для широкого використання цієї вибухової речовини її потрібно 2 мільйони фунтів. Щоб забезпечити таке виробництво, знадобиться від трьох до пʼяти років, але Кавецьки впевнений, що індустрія це зможе забезпечити, якщо міноборони дасть таке завдання.

У 2021-му група Energetic Technology Center подала міністерству оборони звіт, в якому рекомендувала створити окремий відділ, який би займався розробкою та виробництвом вибухових речовин. Також вона закликала залучити приватні компанії до розробки вибухових речовин, виділяючи на цю ініціативу $50 млн на рік упродовж пʼяти років.

Пентагон шукає й інших шляхів скоротити відставання від Китаю. Наприклад, американське міноборони досліджує методи збільшення продуктивності згорання наявних пропелентів, щоб збільшити дальність ракет.

Ще вони розробляють лазери та мікрохвильову зброю, яка зможе збивати ракети у повітрі – така зброя обіцяє бути дешевшою й нескінченною, якщо тільки є джерело електроенергії.

Військові експерти сумніваються, що ці багатообіцяючі технології будуть готові до роботи у цьому десятилітті, а от підвищити свою вогневу потужність кращими вибуховими речовинами та пропелентами США можуть достатньо швидко. Головне – інвестувати у ці зусилля.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні