Категорія
Новини
Дата

Скандинавські країни домовилися про спільну експлуатацію флоту з 250 винищувачів

Військово-повітряні сили чотирьох скандинавських країн домовилися про використання своїх приблизно 250 винищувачів як одного флоту, пише Bloomberg. Очільники ВПС Швеції, Фінляндії, Норвегії та Данії підписали декларацію про наміри щодо поглиблення співпраці.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Кінцева мета – мати можливість безперешкодно діяти разом як одна сила, розробивши скандинавську концепцію спільних повітряних операцій на основі вже відомої методології НАТО», – заявили у ВПС Данії.
  • Співробітництво охоплюватиме комплексне командування та управління, оперативне планування та виконання, гнучке розгортання сил, спільне спостереження за повітряним простором і навчання.
  • Норвегія та Данія вже є членами Організації Північноатлантичного договору, а Фінляндія розраховує приєднатися до неї після спроби вступу до Альянсу у травні минулого року разом зі Швецією. 
  • Хоча Швеція стикається із затримкою через опір Туреччини та Угорщини, очікується, що зрештою її буде прийнято.

Контекст

8 березня 2022 року влада Польщі провела внутрішні консультації та вирішила невідкладно й безкоштовно розмістити всі свої винищувачі МіГ-29 на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині. Згодом Офіс премʼєр-міністра Польщі у своєму офіційному мікроблозі Twitter, відповідаючи на твіт білоруського опозиційного видання NEXTA, повідомив, що літаки радянського виробництва МіГ-29, що знаходяться на озброєнні ВПС Польщі, не будуть відправлені в Україну.

Пізніше The Wall Street Journal писало, що рішення США відмовити Україні в передачі польських винищувачів МіГ-29 ухвалив особисто президент Байден. Він наклав вето на доставку літаків, щоб не спровокувати Володимира Путіна на ескалацію війни.

Згодом на Заході відбулися внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і президентом Франції Еммануелем Макроном підтвердив потребу у важкому озброєнні та бойових літаках, пише Bild. Премʼєр Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса оцінити, які літаки Велика Британія потенційно може надати Україні, повідомляє Даунінг-стріт, пише The Guardian

Президент США Джо Байден виключив відправку винищувачів F-16 до України. Німеччина зайняла аналогічну позицію, але деякі більш рішучі європейські країни, такі як Польща, виступають за надання бойових літаків за певних умов.

Нещодавно президент Польщі Анджей Дуда в інтервʼю CNN сказав, що країна готова надати Збройним силам України винищувачі МіГ-29, додавши, що Польща хоче зробити це в ширшій міжнародній коаліції. Дуда заявив, що його країна не має можливості надати жоден зі своїх 48 літаків F-16, оскільки такий крок вимагатиме спільного рішення членів НАТО, але Варшава розгляне можливість відправлення своїх радянських МіГ-29.

Словаччина може передати Україні списані винищувачі МіГ-29 спільно з Польщею, повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь. 17 березня уряд Словаччини схвалив відправлення 13 винищувачів МіГ-29 в Україну, повідомив премʼєр-міністр країни Едуард Гегер. Данія і союзники обговорюють відправку винищувачів, США та Німеччина поки що не планують цього робити, пише The Guardian. Перші чотири винищувачі МіГ-29, які передадуть Збройним силам України, вже покинули територію Словаччини, повідомив міністр оборони країни Ярослав Надь. Решту обіцяних літаків Україна отримає у найближчі тижні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні