Категорія
Світ
Дата

Дайте Україні крила. У промові в парламенті Британії Зеленський постійно згадував літаки. Чому всі від неї в захваті

Володимир Зеленський та Ріші Сунак /Getty Images

Володимир Зеленський вранці 8 лютого прибув із неанонсованим візитом до Великої Британії Фото Getty Images

Володимир Зеленський вранці 8 лютого прибув із неанонсованим візитом до Великої Британії. Це його другий закордонний візит від початку великої війни

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Одразу по приїзду Зеленський провів переговори з британським премʼєром Ріші Сунаком. Потім звернувся до британських парламентарів у промові з Вестмінстер-холу.

Напередодні візиту джерела на Даунінг-стріт розповіли, що Сунак оголосить про розширення програми підготовки українських військових і включить до неї пілотів винищувачів і морських піхотинців, до того ж повідомить про поставки далекобійної зброї, пише The Guardian. Підготовка у Британії має навчити українських пілотів керувати сучасними винищувачами, які відповідають стандартам НАТО.

Після звернення до британських парламентарів у Вестмінстері Володимир Зеленський матиме аудієнцію у короля Чарльза. А ввечері український президент полетить до Парижу, де зустрінеться з Еммануелем Макроном та Олафом Шольцем, повідомляє французьке BFM TV із посиланням на обізнані джерела.

Завтра український лідер відвідає Брюссель, де проходить саміт ЄС.

Дайте Україні крила. У промові в парламенті Британії Зеленський постійно згадував літаки. Чому всі від неї в захваті /Фото 1

Володимир Зеленський під час виступу в парламенті Британії

Промова перед Парламентом

Під час виступу Зеленський закликав Британію продовжувати санкційний тиск на Росію, щоб не дати країні-агресорці надалі фінансувати війну проти України.

Головним питанням для України залишається постачання далекобійної зброї та винищувачів, тому значна частина промови зосереджувалася саме на цьому. «Далекобійні ракети дадуть нам змогу змусити зло залишити нашу країну», – сказав український президент.

Дайте Україні крила. У промові в парламенті Британії Зеленський постійно згадував літаки. Чому всі від неї в захваті /Фото 2

Зеленський подарував спікеру Палати громад серу Ліндсі Гойлу шолом одного із найбільш успішних українських пілотів. На ньому написано: «У нас є свобода, дайте нам крила, щоб захистити її».

Особливою фішкою Зеленського під час візиту став подарунок спікеру Палати общин серу Ліндсі Гойлу – шолом одного з найбільш успішних українських пілотів. На ньому написано: «У нас є свобода, дайте нам крила, щоб захистити її».

Політичний кореспондент Пітер Вокер написав, що промова Зеленського була «винятковим політичним театром, що приправлений гумором, емоціями, які несуть дуже чіткий і потужний політичний посил».

Пост політичного коментатора Пітера Вокера

Пітер Бомонт написав, що шолом у подарунок – це був надзвичайно дотепний крок із боку Зеленського, враховуючи заклики українців до постачання їм сучасних винищувачів.

«Потужною промовою» українського президента захоплюється і міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі, який пообіцяв, що Британія «підтримуватиме Україну до її рішучої перемоги».

За словами дипломатичного аналітика Guardian Патріка Вінтура, візит Зеленського до Лондона закладає підвалини для передачі Україні винищувачів і далекобійної зброї.

Багатьох особливо вразила одна фраза з промови Зеленського: «У Британії король – пілот ВПС. В Україні сьогодні кожен пілот – це король». Згідно з джерелами Guardian, український президент сам написав цю фразу, хоч із усією промовою йому допомагала команда спічрайтерів.

Дайте Україні крила. У промові в парламенті Британії Зеленський постійно згадував літаки. Чому всі від неї в захваті /Фото 3

Володимир Зеленський під час виступу в парламенті Британії

«Пілотів мало, і вони цінні для нас. Я вважаю це символом нашої нової коаліції, коаліції літаків. Нам потрібні бойові літаки, літаки – це крила для свободи. Ви та ми вже воювали проти зла. Ми маємо досвід перемог над таким злом», – сказав Зеленський.

Колишня премʼєрміністерка Британії Ліз Трасс також перебувала під враженням від виступу Зеленського: «Його сміливість перед обличчям варварського наступу Путіна на Україну не може не надихати, тому ми непорушні у своїй підтримці українського народу».

Твіт від Ліз Трасс

Слухав промову наживо і Борис Джонсон, якого побачили у натовпі політиків. Зеленський подякував йому особисто за те, що він простягнув руку допомоги, «коли світ ще не зрозумів, як реагувати». У відповідь Джонсон назвав промову «потужною та пристрасною», а також закликав свій уряд надати Україні авіацію.

«Я хочу сьогодні, покидаючи цей парламент, подякувати не лише за чай, а й за потужні британські літаки», – завершив Зеленський.

Майже одразу після зустрічі з українським лідером Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса перевірити, яку авіацію країна могла б потенційно надати Україні, пише Sky News.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні