Категорія
Новини
Дата

Захід розпочав обговорення про постачання Україні винищувачів – Politico

Внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів уже ведуться, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії, пише Politico із посиланням на західних військових чиновників та дипломатів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Тепер, коли американські танки Abrams та німецькі Leopard попрямують до лінії фронту після кількох місяців суперечок між західними союзниками, українці звертають увагу на постачання сучасних винищувачів.
  • «Наступним природним кроком будуть винищувачі», – сказав дипломат із північної європейської країни.
  • Дебати, ймовірно, виявляться ще спірнішими, ніж скандал навколо постачання танків. У Європі кілька офіційних осіб та дипломатів заявили, що їхні уряди більше не вважають цю ідею невдалою, але побоювання ескалації залишаються високими.
  • Вашингтон заявив Києву, що постачання літаків «наразі неможливе», сказав один з дипломатів, але додав: «Там є червона лінія, але минулого літа ми мали червону лінію на HIMARS».
  • Другий високий представник європейської держави також наголосив на швидкості, з якою зростають постачання західної зброї. «Винищувачі сьогодні абсолютно немислимі, але ми можемо обговорити це за два-три тижні».
  • Міністри оборони союзників України мають провести ще один саміт наступного місяця на американській військовій базі «Рамштайн» у Німеччині, де авіація та повітряна підтримка, як очікується, будуть у центрі уваги. Деякі офіційні особи вважають, що обговорення наступного місяця буде більше зосереджено на розробці плану дій у надзвичайних ситуаціях на той випадок, якщо в якийсь момент у майбутньому терміново знадобляться реактивні винищувачі, а не на укладанні угоди про постачання в найближчому майбутньому.
  • Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив минулого тижня в парламенті Нідерландів, що його кабінет розгляне питання про постачання винищувачів F-16, якщо їх запросить Київ. «Ми відкриті, у нас немає табу», – сказав він. Минулого місяця міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер повідомив, що його уряд «готовий» передати Києву радянські винищувачі МіГ-29, і говорив з партнерами по НАТО та президентом України Володимиром Зеленським про те, як це зробити.
  • Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу виключив постачання винищувачів, пославшись на необхідність запобігти подальшій воєнній ескалації.

Контекст

На початку минулого року західні союзники домовилися про «неписану політику» не постачати Україні повний пакет озброєнь одразу після вторгнення через побоювання щодо реакції з боку Росії», заявив високопоставлений дипломат з європейського уряду.

Думка полягала в тому, що Захід має підтримувати поступово, оцінюючи реакцію Росії на кожному кроці.

Стратегія була повільною, але неухильно зростаючою тенденцією підтримки Заходу, від протитанкових Javelin та переносних систем ППО, таких як Stinger, до HIMARS, а останнім часом ракет «земля-повітря» Patriot, танків та бронетехніки. Таким чином, постачання літаків є лише питанням часу, вважає той самий дипломат.

У вересні 2022 року Вашингтон та його союзники обговорювали задоволення довгострокових військових потреб України. Йшлося про протиповітряну оборону та доцільність надання винищувачів у середньо- та довгостроковій перспективі.

У жовтні міністр оборони України Олексій Резніков зазначав, що Київ зрештою отримає західні танки та винищувачі, щоб витіснити російські війська з країни, але був переконаний, що Вашингтону доведеться «прокласти шлях», перш ніж інші союзники почнуть постачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні