Категорія
Новини
Дата

Словаччина відправить 13 винищувачів МіГ-29 в Україну

Уряд Словаччини у пʼятницю, 17 березня, схвалив відправлення 13 винищувачів МіГ-29 в Україну, повідомив премʼєр-міністр країни Едуард Гегер. Данія і союзники обговорюють відправку винищувачів, США та Німеччина – поки що не планують цього робити, пише The Guardian.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Словацький уряд щойно схвалив відправлення 13 МіГ-29 в Україну! Обіцянки мають виконуватися, і коли президент Зеленський просить надати ще зброю, зокрема винищувачі, я сказав, що ми зробимо все можливе. Радий, що інші роблять те саме», – написав він.
  • За словами прем’єра, військова допомога — ключ, який гарантує, що Україна може захистити себе і всю Європу від РФ.
  • За даними видання The Guardian, Данія і союзники обговорюють, чи передавати Україні винищувачі, водночас Німеччина та США поки що не планують цього робити.
  • «Поки що всі згодні з тим, що зараз не час відправляти винищувачі», – заявив журналістам міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.
  • Білий дім назвав надання Польщею винищувачів Україні «суверенним рішенням» та похвалив поляків за допомогу Києву. Але адміністрація США наголосила, що дії Польщі не вплинуть на президента Джо Байдена, який чинить опір закликам надати Україні американські винищувачі F-16.

Контекст

Словаччина може передати Україні списані винищувачі МіГ-29 спільно з Польщею, повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь. «Я думаю, настав час ухвалити рішення. В Україні вмирають люди, ми реально можемо їм допомогти, словацькому політиканству нема місця», – написав він.

8 березня 2022 року влада Польщі провела внутрішні консультації та вирішила невідкладно й безкоштовно розмістити всі свої винищувачі МіГ-29 на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині. Згодом Офіс премʼєр-міністра Польщі у своєму офіційному мікроблозі Twitter, відповідаючи на твіт білоруського опозиційного видання NEXTA, повідомив, що літаки радянського виробництва Міг-29, що знаходяться на озброєнні ВПС Польщі, не будуть відправлені в Україну.

Пізніше The Wall Street Journal писало, рішення США відмовити Україні в передачі польських винищувачів МіГ-29 ухвалив особисто президент Байден. Він наклав вето на доставку літаків, щоб не спровокувати Володимира Путіна на ескалацію війни.

На Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і президентом Франції Еммануелем Макроном підтвердив потребу у важкому озброєнні та бойових літаках, пише Bild. Премʼєр Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса оцінити, які літаки Велика Британія потенційно може надати Україні, повідомляє Даунінг-стріт, пише The Guardian

Раніше президент США Джо Байден виключив відправку винищувачів F16 до України. Німеччина зайняла аналогічну позицію, але деякі більш рішучі європейські країни, такі як Польща, виступають за надання бойових літаків за певних умов.

Нещодавно президент Польщі Анджей Дуда в інтервʼю CNN сказав, що країна готова надати Збройним силам України винищувачі МіГ-29, додавши, що Польща хоче зробити це в ширшій міжнародній коаліції. Дуда заявив, що його країна не має можливості надати жоден із своїх 48 літаків F-16, оскільки такий крок вимагатиме спільного рішення членів НАТО, але Варшава розгляне можливість відправлення своїх радянських МІГ-29.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні