Категорія
Новини
Дата

Корупція на поліграфкомбінаті «Україна». Ексочільника МОЗ підозрюють у причетності до схеми на 450 млн грн

1 хв читання

НАБУ і САП заявляють про викриття масштабної схеми заволодіння коштами держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на суму понад 450 млн грн, йдеться у повідомленні пресслужби НАБУ. В організації схеми підозрюються сім осіб, зокрема ексміністр охорони здоров’я Максим Степанов, який очолював ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» з 2011 по 2016 роки.

Ключові факти

  • Як зазначають в НАБУ, 21 липня про підозру повідомлено пʼятьом особам: колишньому директору ДП «Поліграфкомбінат» (з 2011 по 2016 роки держпідприємство очолював Максим Степанов), ексначальнику відділу поліграфкомбінату, фізичній особі-спільнику. Також до Естонії скеровано документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної компанії). 
  • Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).
  • Ця справа розслідувалася у межах міжнародної слідчої групи з України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту, зазначили в НАБУ.
Корупція на поліграфкомбінаті «Україна». Ексочільника МОЗ підозрюють у причетності до схеми на 450 млн грн /Фото 1

Контекст

Слідство заявляє, що у 2013 році тодішній очільник «Поліграфкомбінату» придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу – постачання продукції через «потрібну» компанію.

Надалі він організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію, йдеться у повідомленні НАБУ. 

«Компанія-прокладка» закуповувала матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю. Упродовж 2013-2016 років через цю схему підозрювані заволоділи коштами на суму близько 500 млн грн, заявляє слідство. 

В НАБУ зазначають, що ексдиректор «Поліграфкомбінату» замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало (реальна ринкова вартість близько $100 000), іншій підконтрольній компанії за $1,35 млн. Далі їх задекларував, завдяки чому отримав можливість їх використовувати. Частину коштів у сумі $150 000 переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора, заявляє слідство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні