Категорія
Новини
Дата

Скільки заробляють судді та міністри. В Україні зʼявився «дашборд» рівня зарплат у держорганах

Міністерство фінансів розробило та опублікувало аналітичний інструмент («дашборд») щодо оплати праці та чисельності працівників державних органів, місцевих держадміністрацій і органів судової влади у січні 2024 року. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Мінфіну.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З початку 2024 року в Україні змінено підходи до оплати праці в межах реформи системи оплати праці держслужбовців. Її мета – підвищення передбачуваності, прозорості і справедливості зарплати, зазначили в Мінфіні.
  • Відтепер видатки держави на зарплату працівників держорганів можна відстежити за допомогою «дашборду», який буде оновлюватися щомісяця.
  • Інструмент дозволяє побачити середні зарплати працівників у держорганах на рівні посад. За словами заступника міністра фінансів Романа Єрмоличева, основне завдання Мінфіну – забезпечити ефективність використання коштів держбюджету, зробити більш прозорою та справедливою оплату праці держслужбовців, пом’якшити тенденцію плинності та відтоку держслужбовців і посилити роль держави як роботодавця.
  • Станом на січень 2024 року найбільша середня зарплата – 68 900 грн – у працівників Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). На другому місці Антимонопольний комітет – 67 100 грн, на третьому – Секретаріат Кабміну з 57 900 грн.
Скільки заробляють судді та міністри. В Україні зʼявився «дашборд» рівня зарплат у держорганах /Фото 1
  • Середня зарплата керівництва у судовій владі – 142 000 грн, у керівників структурних підрозділів – близько 60 000 грн.
Скільки заробляють судді та міністри. В Україні зʼявився «дашборд» рівня зарплат у держорганах /Фото 2

Контекст

Наприкінці грудня минулого року уряд затвердив нову систему оплати праці для держслужбовців на основі кваліфікації посад і грейдів. Відтепер 70% зарплати держслужбовця складатиме оклад і лише 30% – премії. Як наслідок – ніхто з керівників за власним бажанням не зможе нараховувати захмарні премії, надбавки та доплати, заявляв премʼєр Денис Шмигаль. 

Крім того, Шмигаль анонсував з 1 січня перший етап скорочення кількості вакансій держслужби майже на 20 000. Премʼєр наголосив, що нова система оплати праці та скорочення вакансій, за оцінками Мінфіну, дозволить зберегти близько 8 млрд грн бюджетних коштів і спрямувати їх у 2024 році на потреби безпеки й оборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні