Категорія
Новини
Дата

Союзники НАТО не можуть дійти згоди про обсяг довгострокового фінансування України напередодні саміту Альянсу – Bloomberg

2 хв читання

Деякі союзники НАТО відмовляються взяти на себе конкретні багаторічні зобовʼязання щодо витрат на військову допомогу Україні, які спрямовані на надання Києву більшої передбачуваності у довгостроковій перспективі, пише Bloomberg. Лідери Альянсу зберуться на саміті у Вашингтоні на початку липня.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Попри ранній ентузіазм щодо пропозиції генсекретаря НАТО Єнса Столтенберга, згідно з яким союзники витрачатимуть не менше €40 млрд на рік на летальну та нелетальну допомогу Україні, країни зараз перебувають у дискусіях про те, як змусити зобовʼязання щодо витрат працювати. 
  • У союзників не виникне проблем із досягненням мети €40 млрд цього року – лише США перевершать її зі своїм додатковим пакетом у $60 млрд для України. 
  • Проте політичні та юридичні перешкоди в кількох столицях означають, що урядам, ймовірно, доведеться переоцінювати ціль кожного року, щоб побачити, слід збільшувати чи зменшувати зобовʼязання залежно від ситуації на полі бою, сказали джерела на умовах анонімності.
  • Деякі союзники побоюються офіційно оформляти обіцянку конкретною цифрою та просто хочуть пообіцяти продовжувати той самий рівень підтримки, кажуть джерела. Тим часом інші турбуються про публікацію точних цифр про їхню підтримку на тлі побоювань, що розкриється інформація про справжні розміри їхньої допомоги.
  • Зобовʼязання підтримки для України стануть ключовою частиною ширшого пакету для Києва, який має наголосити на підтримці Організації Північноатлантичного договору в довгостроковій перспективі та прокласти шлях до можливого членства країни у військовому альянсі з 32 країн. 
  • Крім більшої передбачуваності, обіцянка також може чинити тиск на деякі країни, що відстають, надати більше коштів на допомогу Україні.
  • Союзники НАТО все ще обговорюють формулювання липневої заяви лідерів, в якій буде описано прогрес України на шляху до вступу до Альянсу. Ці дискусії були важкими на торішньому саміті у Вільнюсі, коли Україна домагалася офіційного запрошення. Потім лідери зрештою вирішили, що Україна приєднається, «як тільки союзники погодяться та умови будуть виконані».
  • Хоча цьогоріч запрошення знову малоймовірне, США та Німеччина виступають проти опису шляху України до членства в НАТО як «незворотного» і натомість хочуть представити весь пакет як «міст до членства», кажуть джерела.

Контекст

Багаторічний план було запропоновано наприкінці травня, і він має бути представлений президентові України Володимиру Зеленському на саміті лідерів НАТО у Вашингтоні на початку липня. 

Столтенберг відмовився від початкової ідеї про надання союзниками $100 млрд протягом пʼяти років, запропонувавши щорічне зобовʼязання у розмірі €40 млрд відповідно до середньорічних внесків із моменту вторгнення Росії у 2022 році.

У червні міністри оборони країн НАТО домовилися, що організація візьме на себе велику роль разом із очолюваною США групою «Рамштайн» у визначенні того, яка військова техніка потрібна Україні. НАТО тепер також координуватиме постачання зброї до центрів союзників та навчання українських солдатів за межами країни. За словами джерел, союзники обговорюють, чи варто створити спеціального представника у Києві для спостереження за цими зусиллями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні