Категорія
Новини
Дата

Союзники України занепокоєні можливим послабленням військової підтримки США після рішення Конгресу – Bloomberg

Рішення американських законодавців відмовитися від пакету допомоги Україні у розмірі $6 млрд посилює занепокоєння серед деяких союзників Києва з приводу того, що американська підтримка починає слабшати, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами одного високопоставленого європейського чиновника, ситуація з фінансуванням з боку США викликає занепокоєння і має бути вирішена швидко. 
  • У настроях США відбулося ширше зрушення, і Путін та інші агресори можуть набути сміливості за відсутності непохитної підтримки Заходу, додав чиновник. Один лідер Європейського Союзу передбачив, що ситуація, ймовірно, ускладниться з наближенням виборів у США.
  • Деякі союзники публічно вказали на коментарі президента Джо Байдена, який закликав спікера Палати представників Кевіна Маккарті швидко вжити заходів щодо фінансування, як свідчення того, що широка міжнародна підтримка військових зусиль України зберігається, а затримка допомоги Києву є лише тимчасовою.
  • «Президент Байден насправді ясно дав зрозуміти, що це не змінює погляду на продовження підтримки та фінансування, – заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс. – Але, звісно, внутрішня політика відіграватиме свою роль».
  • Кілька європейських чиновників заявили, що цей крок законодавців США викликає занепокоєння, хоча підтримка України з боку Штатів, швидше за все, продовжиться.

Контекст

Конгрес США у суботу, 30 вересня, вжив двопартійного заходу, який збереже фінансування уряду США до середини листопада, але відсутність допомоги Україні стала ударом по адміністрації Байдена.

Отримати нову допомогу стає все важче, особливо в міру того, як внутрішньополітична увага в США все більше зміщується на такі питання, як безпека кордонів.

Виступаючи на зустріччі міністрів закордонних справ Європейського Союзу, очільник МЗС Ураїни Дмитро Кулеба заявив, що уряд працює з обома сторонами Конгресу, щоб забезпечити продовження підтримки.

Європейська підтримка України також стикається з новою проблемою після того, як у суботу на виборах у Словаччині переміг кандидат, який симпатизує Росії. Роберт Фіцо розкритикував санкції ЄС проти Кремля та пообіцяв припинити військову допомогу Україні.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що блок «глибоко та ґрунтовно» шкодує про рішення Конгресу, але при цьому додав, що він упевнений, що його буде переглянуто.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні