Категорія
Новини
Дата

Спад виробництва у єврозоні посилюється через рекордну інфляцію – S&P Global

Виробнича активність у єврозоні впала до найнижчого рівня з моменту перших карантинних обмежень від COVID-19 у 2020 році, оскільки рекордна інфляція та ослаблення світової економіки підривають попит на товари, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з опитуванням менеджерів із закупівель, проведеного S&P Global, у всіх найбільших економіках блоку, за винятком Ірландії, у жовтні спад поглибився. Найбільше постраждала Іспанія, за нею слідує Німеччина, яка найбільше постраждала від скорочення постачання енергоносіїв із Росії.
  • «Дані тепер чітко сигналізують про те, що виробнича економіка перебуває в рецесії», – заявив економіст S&P Global Джо Хейс. – «Фактори, які можуть посилити спад, включають інфляцію, яка залишається незмінно високою, незважаючи на свідчення того, що тиск у ланцюжку поставок знижується».
  • Опитування, проведені в Азії цього тижня, також показали уповільнення виробничої активності. 
  • Прогнозується, що зона євро, до якої входять 19 країн, скотиться в рецесію на тлі зростання цін на енергоносії та невизначеності, викликаної війною Росії в Україні, навіть після того, як вона залишалася напрочуд стійкою протягом трьох місяців до вересня.

Контекст

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року. Обсяг виробництва у третьому кварталі тим часом знизився до 0,2%, порівнюючи з попередніми трьома місяцями, – більше, ніж передбачали аналітики. З огляду на те, що енергетична криза продовжує бити по підприємствах та домогосподарствах, очікується, що взимку зростання зміниться падінням.

Німеччина, всупереч очікуванням, повідомила про економічне зростання, посиливши сподівання, що єврозона зможе запобігти рецесії, водночас темпи зростання у Франції та Іспанії різко сповільнилися.

Нещодавно керівна рада Європейського центрального банку ухвалила рішення підняти три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок. Ставки зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Президентка ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що установа має продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією, навіть якщо ймовірність рецесії в єврозоні збільшилася.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні