Категорія
Новини
Дата

Співзасновник OpenAI Джон Шульман залишає компанію заради конкурента Anthropic

2 хв читання

Один із співзасновників OpenAI і ключовий архітектор її чат-бота ChatGPT Джон Шульман пішов з компанії, щоб приєднатися до її головного конкурента Anthropic, пише Financial Times. Він став останнім з низки високопоставлених осіб, які залишили компанію за останні місяці.

OpenAI стала лідером у галузі генеративного ШІ. Компанія розробила ChatGPT, який може створювати текст, зображення та код за секунди, що, на думку аналітиків, вплине на галузі в усьому світі.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Шульман йде, щоб працювати над дослідженням, що гарантує, що системи ШІ відповідають людським цінностям — в Anthropic, стартапі, заснованому в 2021 році групою колишніх дослідників OpenAI. Компанія позиціонує себе як така, що «ставить безпеку на передній план своєї роботи». 
  • Також президент OpenAI Грег Брокман оголосив у соціальній мережі X, що він візьме відпустку на частину року, що залишилася.
  • Відхід Шульмана слідує за звільненням Іллі Суцкевера, ще одного з 11 засновників компанії та її колишнього головного наукового співробітника, а також інших членів його команди.
  • «Цей вибір обумовлений моїм бажанням глибше зосередитися на узгодженні ШІ і почати новий розділ своєї карʼєри, де я зможу повернутися до практичної технічної роботи разом з людьми, глибоко захопленими темами, які мене найбільше цікавлять», — сказав Шульман.

Контекст

OpenAI злетіла до оцінки $86 млрд з моменту випуску ChatGPT у листопаді 2022 року і випустила серію чат-ботів, здатних виконувати все більш складні завдання.

Річний дохід OpenAI зріс більш ніж удвічі, до $3,4 млрд, протягом останніх шести місяців. Річний дохід творця ChatGPT наприкінці 2023 року становив $1,6 млрд.

В останні місяці OpenAI працює над збільшенням доходів своїх продуктів штучного інтелекту, продаючи послуги корпоративним клієнтам. Наприкінці травня компанія підписала контракт із найбільшим корпоративним клієнтом – міжнародною консалтинговою компанією PwC. Також фірма стала першим партнером OpenAI з продажу корпоративних пропозицій ШІ-стартапа іншим підприємствам.

Компанія зіткнулася з критикою щодо темпів розробки ШІ та досліджень. Ці побоювання виплеснулися назовні під час кризи ради директорів у листопаді минулого року, внаслідок якої було усунуто Брокмана та генерального директора Сема Альтмана. Вони повернулася до своїх посад протягом пʼяти днів після кампанії співробітників та інвесторів. 

Останнім часом у компанії відбулися суттєві кадрові зміни: у липні керівника напряму безпеки ШІ компанії Олександра Мадрі було переведено на іншу посаду. Ще один співзасновник та головний науковий співробітник OpenAI, Ілля Суцкевер, залишив компанію у травні. Андрій Карпаті, який також був одним із засновників фірми, залишив OpenAI у лютому та в липні запустив інтегровану в ШІ освітню платформу.

Генеральний директор Tesla Ілон Маск, який також був одним із співзасновників OpenAI і покинув компанію через три роки, а 5 серпня відновив свій позов проти компанії та Альтмана, заявивши, що фірма ставить прибуток і комерційні інтереси вище за суспільне благо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд