Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск відновив судовий процес проти Сема Альтмана та OpenAI

1 хв читання

У понеділок, 5 серпня, мільярдер Ілон Маск відновив судовий процес проти розробника ChatGPT – компанії OpenAI та її генерального директора Сема Альтмана, пише Reuters. Він заявляє, що компанія ставить прибуток і комерційні інтереси вище за суспільне благо.

OpenAI стала лідером у галузі генеративного ШІ. Компанія розробила ChatGPT, який може створювати текст, зображення та код за секунди, що, на думку аналітиків, вплине на галузі в усьому світі.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Новий позов – це остання спроба Маска виступити проти компанії, одним із засновників якої він став у 2015 році. Він стверджує, що як тільки технологія OpenAI почала втілювати генеративний штучний інтелект, Альтман «перевернув історію та почав наживатися».
  • У позові міститься вимога про судове визначення того, що ліцензія OpenAI для компанії Microsoft на використання її моделі ШІ недійсна. Маск також стверджує, що мовні моделі OpenAI виходять за межі партнерства компанії з Microsoft.
  • OpenAI має ліцензійне партнерство з Microsoft, у межах якого великий технологічний гігант інвестує мільярди доларів у стартап в обмін на використання його великих мовних моделей для своїх обчислювальних сервісів.

Контекст

Мільярдер був одним із співзасновників OpenAI у 2015 році, коли вона починала як некомерційна організація, яка прагне безпечно створити «штучний загальний інтелект».

Однак Маск залишив раду директорів OpenAI через три роки, незадовго до того, як стартап створив комерційний підрозділ, через який Microsoft інвестувала близько $13 млрд. Президент Microsoft Бред Сміт заявляв, що компанії є «дуже важливими партнерами», але «Microsoft не контролює OpenAI».

У позові, поданому в лютому, Маск заявив, що троє засновників OpenAI спочатку погодилися працювати над ШІ так, щоб це «приносило користь людству».

У заяві наголошується, що OpenAI була перетворена на «де-факто дочірню компанію із закритим вихідним кодом найбільшої технологічної компанії у світі – Microsoft». «Під новим керівництвом компанія не просто розробляє, а й удосконалює штучний інтелект для максимізації прибутку Microsoft, а не на благо людства», – було сказано в документі.

У червні Маск відкликав свій попередній позов проти OpenAI та Альтмана, в якому звинувачував їх у відмові від початкової місії стартапу з розробки штучного інтелекту на благо людства, а не заради прибутку. Адвокати Маска звернулися до суду штату Каліфорнія із проханням відхилити позов, не вказавши причину рішення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд