Категорія
Новини
Дата

Справа на 1 млрд грн. СБУ повідомила про підозру ексзаступнику міністра оборони і його підлеглому

СБУ повідомила про підозру в привласненні більше 1 млрд грн державних коштів ексзаступнику міністра оборони України та екскерівнику Департамента державних закупівель цього відомства. Про це йдеться в повідомленні пресслужби СБУ. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Служба безпеки заявила, що зібрала масштабну доказову базу, яка свідчить про корупційну діяльність експосадовців Міноборони.
  • Справа стосується розкрадання бюджетних грошей на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ, які виконують бойові завдання на фронті.
  • За даними слідства, посадовці оборонного відомства організували оборудку на початку березня 2022 року. Діяльність фігурантів справи завдала збитків держбюджету на загальну суму понад 1 млрд грн, йдеться у повідомленні СБУ.
  • «Для реалізації схеми вони здійснили закупівлю в іноземної фірми майже 3000 бронежилетів на понад 130 млн грн. При цьому більше 100 млн грн із цієї суми були привласнені учасниками оборудки», – заявили в СБУ.
  • Товарознавча експертиза, ініційована СБУ встановила, що реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 млн грн. Також в СБУ наголосили, що придбані бронежилети не відповідають заявленому класу захисту.
  • Крім того, слідчі СБУ встановили, що організатори «схеми» провели закупівлю оптової партії неякісних зимових курток і штанів для воїнів ЗСУ на загальну суму 900 млн грн.
  • Під час обшуків за місцем роботи і проживання фігурантів виявлено документацію та інші речові докази їхньої незаконної діяльності, йдеться в повідомленні.
  • На підставі зібраних матеріалів слідчі СБУ повідомили обом колишнім посадовцям про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань).
  • Наразі обидва фігуранти уже знаходяться під вартою за підозрою у схожих злочинах.
  • За даними джерел УП, йдеться про ексзаступника міністра оборони Вʼячеслава Шаповалова та ексначальника департаменту державних закупівель Міноборони Богдана Хмельницького.
Справа на 1 млрд грн. СБУ повідомила про підозру ексзаступнику міністра оборони і його підлеглому /Фото 1

Контекст

24 січня повідомлялося, що заступник міністра оборони Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку на тлі скандалу із закупівлями продуктів для ЗСУ.

ДБР повідомило про підозру ексзаступнику міністра оборони В’ячеславу Шаповалову за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи Збройних сил не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд грн. Йому інкримінують лобіювання укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ неналежної якості. 

Печерський райсуд столиці обрав Шаповалову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі 402,6 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні