Категорія
Новини
Дата

Справа про хабар Насірову. НАБУ і САП заявили про викриття схеми легалізації понад €21 млн

1 хв читання

НАБУ і САП заявили про викриття схеми легалізації частини неправомірної вигоди, одержаної у 2015–2016 роках головою Державної фіскальної служби та наближеними до нього особами за відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, повідомляє пресслужба бюро. Ймовірно, йдеться про справу щодо хабаря Роману Насірову в розмірі 722 млн грн.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НАБУ та САП повідомили про підозру близькій особі ексголови ДФС (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 ч. 3 ст. 209 КК України) та раднику (ч. 3 ст. 209 КК України).
  • За даними слідства, протягом грудня 2015-го – березня 2016 року близька особа очільника ДФС посприяла йому в отриманні частини неправомірної вигоди у сумі понад €13 млн на рахунки підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські Острови). 
  • За даними LIGA.net, йдеться про тестя Насірова – власника групи компаній «Альтіс» Олександра Глімбовського. Його дочка Катерина Глімбовська є дружиною Романа Насірова і депутаткою Київської міської ради. 
  • Слідчі стверджують, що протягом травня 2017-го – квітня 2018 року вказана особа, яка є власником групи будівельних компаній, легалізувала всю суму одержаного хабаря та витратила її на придбання недобудованого житлово-офісного комплексу з паркінгом у центрі Києва. 
  • Наприкінці 2023 року було накладено арешт на 81 об’єкт нерухомості та понад 30 млн грн, які власник групи будкомпаній набув саме завдяки легалізованим коштам.
  • Іншу частину неправомірної вигоди у сумі €7,9 млн, яка знаходилася на рахунках ще однієї підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські Острови), легалізував радник топпосадовця. Слідчі заявляють, що $5,5 млн він «відмив» шляхом укладення агентського договору у січні 2017 року, а у квітні–серпні 2018-го – ще €2,8 млн як оплату за договорами купівлі-продажу.
  • Наразі слідчі встановлюють обставини легалізації останньої частини неправомірної вигоди у розмірі $5,5 млн та причетних до цього осіб.

Контекст

17 жовтня 2022 року НАБУ і САП заявили про викриття ексголови ДФС Насірова на отриманні від власника агрохолдингу Олега Бахматюка рекордного хабаря у розмірі $5,5 млн і понад €21 млн.

2 лютого 2023 року розслідування щодо колишнього голови ДФС і його радника завершили, а 24 травня справу скерували до суду.

Розслідування за підозрою власника агрохолдингу завершили у квітні 2023 року. У лютому 2024-го обвинувальний акт щодо нього скерували до суду.

24 травня за Насірова у межах кримінальної справи про одержання неправомірної вигоди було внесено заставу в сумі 55 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні