Олег Бахматюк /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ВАКС дозволив спецрозслідування щодо Бахматюка у справі про хабар Насірову

Олег Бахматюк Фото Getty Images

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) дозволив спецрозслідування стосовно власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка. Його підозрюють у наданні 722 млн грн неправомірної вигоди ексголові ДФС України та його раднику, йдеться у повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП і детективів НАБУ та надав дозвіл на спеціальне досудове розслідування (in absentia).
  • Це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті, йдеться у повідомленні САП.
  • Прізвище фігуранта САП не називає, але всі дані вказують на те, що йдеться про власника UkrLandFarming Олега Бахматюка.

Контекст

У жовтні минулого року антикорупційні органи заявили про завершення досудового розслідування і повідомили про підозру колишньому голові ДФС Роману Насірову та його раднику в отриманні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі. Йдеться про забезпечення відшкодування ПДВ підконтрольним власнику агрохолдингу юрособам у розмірі понад 3,2 млрд грн.

Слідство заявляє, що надання неправомірної вигоди в іноземній валюті ($5,5 млн і €21 млн) відбувалося з використанням низки компаній, зареєстрованих за кордоном, які належали власнику одного з агрохолдингів. А кошти нібито одержала посадова особа – з використанням підприємств-нерезидентів, контроль за діяльністю яких здійснював безпосередньо голова ДФС України, його радник та інші особи, повʼязані з ним родинними відносинами.

Про підозру у підкупі також повідомили і Бахматюку. Він тоді заявив, що підозра щодо нього «не матиме жодних правових перспектив». 

8 березня цього року ВАКС заочно арештував Бахматюка. Коментуючи рішення ВАКС, Бахматюк заявив, що «рішення про заочний арешт по справі Насірова є грубим порушенням міжнародного права та безглуздим продовженням спроб НАБУ звинуватити мене хоч у чомусь». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні