Категорія
Новини
Дата

Справа про розкрадання в Укргазбанку. Фігуранти перерахують майже 15 млн грн на «Армію Дронів»

Засуджені у межах розслідування справи щодо незаконного виведення коштів із «Укргазбанку» сплатять майже 15 млн грн, які буде перераховано на проєкт Збройних сил України «Армія Дронів», повідомляє САП. Вісім підозрюваних осіб вирішили піти на співпрацю із стороною обвинувачення.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • САП зазначає, що впродовж 2014-2020 років колишнє керівництво банку та інші особи заволоділи 205 млн грн під виглядом виплати коштів за послуги за залучення клієнтів банку, які насправді не надавались.
  • Загалом повідомлено про підозру 16 осіб, які залучались до участі у цій схемі, серед яких колишні голова Національного банку, заступник міністра юстиції та перший заступник генерального прокурора.
  • З числа підозрюваних осіб вісім вирішили піти на співпрацю і погодились надати викривальні показання, у тому числі щодо відсутності послуг, за які банком виплачувались кошти, а також щодо осіб, які причетні до збитків у розмірі 205 млн грн.
  • Також підозрювані зобов’язались частково відшкодувати збитки та здійснити донати на підтримку Збройних сил України.
  • САП до Вищого антикорупційного суду упродовж серпня скерувала три обвинувальних висновки та вісім угод про визнання винуватості.
  • Узгоджені покарання пов’язані із штрафом та позбавленням волі. Однак у зв’язку із наданням викривальних показань засуджених звільнено від покарання із встановленням випробувального терміну.
  • Загальна сума збитків, яка буде відшкодована до Держбюджету в межах цих угод становить 35 млн грн. Крім того, згідно з умовами угод особи сплатять 14,7 млн грн на проєкт ЗСУ «Армія Дронів».

Контекст

4 жовтня 2022 року голова НБУ Шевченко подав у відставку. Офіційна причина – за станом здоровʼя, неофіційна – протиріччя з Офісом президента. Учасники ринку та міжнародні партнери України непокояться через можливе зменшення незалежності НБУ. Це важливо, оскільки саме Нацбанк має доступ до «друкарського верстата», контроль над яким прагнуло отримати чи не кожне покоління українських політиків. 

Наступного дня НАБУ і САП повідомили про підозру Шевченку у справі про незаконне виведення 206 млн грн з Укргазбанку у 2014–2019 роках.

Слідство заявило, що викрило організовану групу на чолі з колишнім головою правління Укргазбанку, яка упродовж 2014–2019 років незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн. 

У серпні у справі проти Шевченка було змінено кваліфікацію й додатково інкриміновано створення та керівництво злочинною організацією, діяльність якої спрямована на вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів, про це сам Шевченко написав у соцмережах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні