Кирило Шевченко /пресслужба НБУ
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада звільнила Шевченка з посади голови НБУ. Президент вже вніс на розгляд кандидатуру Пишного

1 хв читання

Кирило Шевченко Фото пресслужба НБУ

Верховна Рада звільнила Кирила Шевченка з поста голови правління Національного банку України, який вчора подав у відставку «за станом здоровʼя». Президент Володимир Зеленський вже вніс на розгляд парламенту кандидатуру Андрія Пишного на пост голови Нацбанку.

Ключові факти

  • Звільнення Шевченка з посади голови НБУ підтримали 263 народні депутати, повідомив депутат від «ЄС» Олексій Гончаренко. 
  • Сьогодні зранку до Верховної Ради надійшло відповідне подання від президента Володимира Зеленського.
  • Також сьогодні НАБУ і САП вручили Шевченку підозру у справі про незаконне виведення 206 млн грн із Укргазбанку в 2014–2019 роках. 

Контекст 

4 жовтня голова Нацбанку Кирило Шевченко подав у відставку. Офіційна причина – за станом здоровʼя, неофіційна – протиріччя з Офісом президента. Учасники ринку та міжнародні партнери України непокояться через можливе зменшення незалежності НБУ. Це важливо, оскільки саме Нацбанк має доступ до «друкарського верстату», контроль над яким прагнуло отримати чи не кожне покоління українських політиків. 

Такі ж побоювання були і два роки тому, коли Шевченко прийшов до Нацбанку замість Якова Смолія, який пішов у відставку не в останню чергу через невдоволення Банкової. Наступним головою НБУ, ймовірно, стане ексочільник Ощадбанку Андрій Пишний. Він буде вже шостим очільником регулятора за останні вісім років. Голову НБУ в Україні призначають на семирічний термін. Стільки крісло головного банкіра займав тільки Віктор Ющенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні