Справа про штурм Капітолію. Дональду Трампу висунули звинувачення в спробі зірвати президентські вибори 2020 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Справа про штурм Капітолію. Дональду Трампу висунули звинувачення в спробі зірвати президентські вибори 2020 року

Getty Images

У вівторок, 1 серпня, колишньому президенту Дональду Трампу було предʼявлено звинувачення в безпрецедентній кримінальній справі – спробі зірвати волевиявлення американських виборців з метою утриматися при владі після програшу на виборах 2020 року, пише The Wall Street Journal.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Трампа звинувачують у чотирьох злочинах: «змова з метою обману Сполучених Штатів», «змова з метою перешкоджання офіційному розслідуванню», «перешкоджання й спроба перешкоджання офіційному розслідуванню», «змова проти прав громадян». Кульмінацією дій Трампа став напад 6 січня 2021 року його прихильників на Капітолій. 
  • У обвинувальному висновку звинувачення предʼявлено лише Трампу, але описано шість спільників, які співпрацювали з ним, у тому числі Руді Джуліані та кілька інших юристів, які працювали з ним, щоб оскаржити результати виборів 2020 року.
  • В обвинувальному висновку стверджується, що Трамп підштовхнув міністерство юстиції до хибної заяви про фальсифікацію результатів виборів і зажадав від віцепрезидента Майка Пенса скасувати результати. Потім Трамп закликав своїх прихильників вирушити до Вашингтона й «боротися, як у пеклі» незадовго до того, як 6 січня вони пішли маршем до Капітолію.
  • Незважаючи на поразку, Трамп поширював брехню про те, що на виборах були фальсифікації і що насправді він переміг, стверджується в судових документах. «Кожна з цих змов… була націлена на основну функцію федерального уряду Сполучених Штатів – загальнонаціональний процес збору, підрахунку та підтвердження результатів президентських виборів», – стверджує прокуратура.
  • Предʼявлений спеціальним прокурором Джеком Смітом обвинувальний висновок відкриває другу федеральну кримінальну справу проти Трампа. Експрезидент США має постати перед федеральним судом у Вашингтоні у четвер, 3 серпня.
  • Трамп назвав цю справу «жалюгідною спробою» Міністерства юстиції «втрутитися в президентські вибори 2024 року».

Контекст

Напад на Капітолій 6 січня 2021 року спричинив другий імпічмент Трампа за тиждень до того, як він залишив свою посаду. Натомість Палата представників Демократичної партії заявила, що Трамп спровокував повстання. Пізніше його виправдали в Сенаті.

Спроба перешкодити офіційному розгляду карається максимальним покаранням у вигляді 20 років позбавлення волі. Але ж підсудні рідко стикаються з такими вироками. Прокурор назвав напад на Капітолій «безпрецедентним нападом на центр американської демократії». 

Прокуратура визнала, що Трамп мав право заперечувати результати виборів і навіть хибно заявляти про шахрайство. Але вони сказали, що те, що він зробив, виходить далеко за межі цих прав і повʼязане з ігноруванням законних голосів.

Прокуратура звинуватила понад 1000 осіб у справі про штурм Капітолію в злочинах, починаючи від вторгнення на територію і закінчуючи нападом і перешкоджанням роботі Конгресу. Понад 500 осіб визнали себе винними, з них кілька осіб визнані винними в тому, що відігравали провідну роль у насильстві, і були засуджені до років увʼязнення. 

Трамп є одним із перших, хто не брав безпосередньої участі в заворушеннях, але якому предʼявлені федеральні звинувачення у звʼязку з нападом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні