Справа про штурм Капітолію. Дональду Трампу висунули звинувачення в спробі зірвати президентські вибори 2020 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Справа про штурм Капітолію. Дональду Трампу висунули звинувачення в спробі зірвати президентські вибори 2020 року

2 хв читання

Getty Images

У вівторок, 1 серпня, колишньому президенту Дональду Трампу було предʼявлено звинувачення в безпрецедентній кримінальній справі – спробі зірвати волевиявлення американських виборців з метою утриматися при владі після програшу на виборах 2020 року, пише The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • Трампа звинувачують у чотирьох злочинах: «змова з метою обману Сполучених Штатів», «змова з метою перешкоджання офіційному розслідуванню», «перешкоджання й спроба перешкоджання офіційному розслідуванню», «змова проти прав громадян». Кульмінацією дій Трампа став напад 6 січня 2021 року його прихильників на Капітолій. 
  • У обвинувальному висновку звинувачення предʼявлено лише Трампу, але описано шість спільників, які співпрацювали з ним, у тому числі Руді Джуліані та кілька інших юристів, які працювали з ним, щоб оскаржити результати виборів 2020 року.
  • В обвинувальному висновку стверджується, що Трамп підштовхнув міністерство юстиції до хибної заяви про фальсифікацію результатів виборів і зажадав від віцепрезидента Майка Пенса скасувати результати. Потім Трамп закликав своїх прихильників вирушити до Вашингтона й «боротися, як у пеклі» незадовго до того, як 6 січня вони пішли маршем до Капітолію.
  • Незважаючи на поразку, Трамп поширював брехню про те, що на виборах були фальсифікації і що насправді він переміг, стверджується в судових документах. «Кожна з цих змов… була націлена на основну функцію федерального уряду Сполучених Штатів – загальнонаціональний процес збору, підрахунку та підтвердження результатів президентських виборів», – стверджує прокуратура.
  • Предʼявлений спеціальним прокурором Джеком Смітом обвинувальний висновок відкриває другу федеральну кримінальну справу проти Трампа. Експрезидент США має постати перед федеральним судом у Вашингтоні у четвер, 3 серпня.
  • Трамп назвав цю справу «жалюгідною спробою» Міністерства юстиції «втрутитися в президентські вибори 2024 року».

Контекст

Напад на Капітолій 6 січня 2021 року спричинив другий імпічмент Трампа за тиждень до того, як він залишив свою посаду. Натомість Палата представників Демократичної партії заявила, що Трамп спровокував повстання. Пізніше його виправдали в Сенаті.

Спроба перешкодити офіційному розгляду карається максимальним покаранням у вигляді 20 років позбавлення волі. Але ж підсудні рідко стикаються з такими вироками. Прокурор назвав напад на Капітолій «безпрецедентним нападом на центр американської демократії». 

Прокуратура визнала, що Трамп мав право заперечувати результати виборів і навіть хибно заявляти про шахрайство. Але вони сказали, що те, що він зробив, виходить далеко за межі цих прав і повʼязане з ігноруванням законних голосів.

Прокуратура звинуватила понад 1000 осіб у справі про штурм Капітолію в злочинах, починаючи від вторгнення на територію і закінчуючи нападом і перешкоджанням роботі Конгресу. Понад 500 осіб визнали себе винними, з них кілька осіб визнані винними в тому, що відігравали провідну роль у насильстві, і були засуджені до років увʼязнення. 

Трамп є одним із перших, хто не брав безпосередньої участі в заворушеннях, але якому предʼявлені федеральні звинувачення у звʼязку з нападом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні