Джо Байден /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Байден проти Трампа. Які шанси на перемогу в чинного президента США на наступних виборах. Гід від The Economist та Financial Times

Джо Байден висунув свою кандидатуру в президенти. Фото Getty Images

Президент США Джо Байден оголосив, що буде балотуватися на другий президентський термін. The Economist та Financial Times розглянули ставлення американців до такого рішення політика та оцінили його шанси на перемогу. Forbes стисло переказує основне.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

На президентських перегонах у США 2024 року зійдуться чинний президент США та представник Демократичної партії Джо Байден та кандидат від Республіканської партії. Якщо вірити результатам опитування, це знову буде Дональд Трамп.

Ця президентська кампанія — четверта для чинного президента США, перша була ще до розпаду СРСР. Якщо Байден цього разу переможе, свій другий президентський термін у Білому домі закінчить у віці 86 років. Хоча населення США значно молодше за населення країн Європи, в політиці у них геронтократія.

Впізнаваність Байдена та його вік можуть пояснити, чому 70% американців не хочуть, щоб він знову балотувався в президенти, 50% із них – це демократи, тобто прихильники його партії. Якби він вирізнявся натхненністю, проміжок між його першою президентською кампанією та успішною в 2020-му не був би аж 32 роки.

У 2020-му Байден став розвʼязанням проблеми, яку сама собі створила Демократична партія. Дуже ліві погляди головного лідера праймеріз Берні Сандерса могли стати причиною його програшу Трампу.

Тому партія змушена була звернутися до надійного, хоч і трохи нудного чоловʼяги. Щоправда, у тогочасній дещо хаотичній політичній атмосфері останнє було аж ніяк не недоліком.

Пройшло чотири роки, а в Демократичної партії та сама проблема: є перспективні кандидати, але це політичне утворення наразі значно дисциплінованіше за республіканців. Жоден серйозний кандидат не стане розхитувати човен та дестабілізувати президентську кампанію чинного президента.

Але справи в Байдена не такі й погані. Так, більшість американців не хоче, щоб він балотувався в президенти знову, але демократи, нехай і неохоче, але підтримають свого кандидата.

Крім того, ще більше, ніж другого терміну Байдена, американці не хочуть другого пришестя Трампа. Опитування показують, що Байден переможе Трампа. Щоправда, як відзначає Financial Times, якщо суперником Байдена буде будь-який інший кандидат від республіканців, наприклад Рон Десантіс, чинний президент програє.

Та й рейтинг схвалення серед населення в Байдена навіть кращий, ніж у попередніх президентів. Він випереджає за цим показником чинних президентів та премʼєр-міністрів інших багатих країн. У Джастіна Трюдо, Ріші Сунака та Емманюеля Макрона нижчі рейтинги схвалення в своїх країнах, ніж у Байдена в США.

Чинники перемоги на президентських виборах

Шанси на перемогу в Байдена достатньо хороші, адже в нього непоганий список заслуг:

  • не дав Росії захопити Україну без залучення американських військ;
  • збільшив внутрішнє виробництво напівпровідників, зменшивши залежність США від Тайваню;
  • запровадив програму субсидій для сприяння декарбонізації американської економіки.

Проте, як показує практика, не лише заслуги впливають на рішення виборців. Сама президентська кампанія має велике значення, а в Байдена з цим не надто добре. Чинний президент краще сприймається невеликими порціями, короткими відеокліпами, ніж коли виступає перед натовпом.

Саме тому кампанія 2020-го в розпал пандемії, коли великі зібрання були під забороною, зіграли Байдену на руку. Як і сповільнення економіки через COVID-19.

Посередня робота віцепрезидентки США Камали Гарріс не надихає американських виборців, їм не надто вигідно думати, що в разі смерті Байдена на посаді його місце займе той, хто не готовий до такої відповідальності. Але й балотуватися з іншим кандидатом на посаду другої після президента людини – це не найкраще рішення.

Демократи не будуть ризикувати кандидатурою Гарріс. У разі балотування Байдена з іншим кандидатом, а не першою темношкірою азійкою на посаді віцепрезидента, такий хід може відвернути від них темношкірих виборців, відмічає FT.

Але саме економічні показники відіграють найважливішу роль у виборах наступного президента США. Як правило, президентів, за яких економіка країни була в хорошому стані, майже завжди переобирають на другий термін.

Втім, на економіку США впливають чинники, які не залежать від Байдена, тому в протистоянні Байден–Трамп результат може змінитися в порівнянні з поточними прогнозами.

Завдання Байдена – не допустити «мстивого президентства Трампа», яке він нещодавно пообіцяв своїм виборцям. У наступні півтора року про цю відповідальність чинному президенту будуть нагадувати за кожного необережного кроку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні