Дональду Трампу висунули звинувачення у справі про незаконне зберігання секретних документів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Дональду Трампу висунули звинувачення у справі про незаконне зберігання секретних документів

Getty Images

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що йому предʼявлено звинувачення у звʼязку з секретними документами, знайденими в його резиденції у Мар-а-Лаго у Флориді, пише Financial Times. Він став першим експрезидентом, якому предʼявлені федеральні кримінальні звинувачення під час його чергової виборчої кампанії до Білого дому.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Трамп повідомив у четвер, 8 червня, що міністерство юстиції США зробило кроки для висунення йому звинувачення, викликавши його до федерального суду в Майамі, штат Флорида. «Це справді чорний день для Сполучених Штатів Америки», – написав він у своїй соціальній мережі Truth Social.
  • Адвокат Трампа сказав, що проти колишнього президента висунуто близько семи конкретних звинувачень, включаючи перешкоджання правосуддю, помилкові заяви та порушення Закону про шпигунство. 
  • Федеральна справа стосується документів, вилучених правоохоронцями з Мар-а-Лаго у серпні. Рейд був проведений після того, як колишній президент уже передав уряду понад 15 коробок із секретними документами, у тому числі з позначкою «цілком секретно», після кількох місяців переговорів із чиновниками Міністерства юстиції. 
  • Трамп зберігав матеріали у незахищеній кімнаті свого будинку у Флориді трохи більше року.
  • У травні Трамп сказав CNN, що він «взяв документи», тому що йому це було «дозволено» відповідно до Закону про президентські архіви – закону, в якому зазначається, хто контролює документи президента. У законі йдеться, що офіційні президентські записи належать США, а не президенту, і мають зберігатися у федеральному сховищі.
  • Справа не позбавить Трампа права балотуватися до Білого дому, але може кардинально змінити передвиборчу кампанію 2024 року.

Контекст

Трамп – не єдиний політик, щодо якого ведеться подібне розслідування. Міністерство юстиції доручило розслідувати можливе неправильне поводження з документами, знайденими у гаражі президента США Джо Байдена у Делавері та у його колишньому особистому офісі у Вашингтоні. Це розслідування триває.

Секретні документи також виявлено у будинку Майка Пенса, колишнього віцепрезидента Трампа, який бореться зі своїм колишнім босом за висування кандидатом від республіканців. Згідно з повідомленнями ЗМІ, Міністерство юстиції нещодавно закрило розслідування без предʼявлення будь-яких звинувачень.

Також Трампа звинувачують в організації схеми з метою підтримки президентської кампанії 2016 року, зокрема у виплаті грошей за нерозголошення інформації, яка могла викликати небезпечні сексуальні звинувачення, пише The Wall Street Journal. Прокуратура Манхеттена звинуватила Трампа у 34 кримінальних злочинах, повʼязаних із фальсифікацією ділової документації.

Нещодавно Трампа визнали винним у сексуальних домаганнях до журналістки та письменниці Джин Керрол. Таке рішення прийняли присяжні федерального суду Манхеттена 9 травня, повідомив CNN. Тепер Трамп повинен виплатити Керрол $5 млн компенсації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні