Категорія
Новини
Дата

Справедливий розподіл електроенергії між споживачами контролюватиме спеціальна комісія – Міненерго

1 хв читання

Керівники операторів системи розподілу (ОСР) відповідатимуть за недотримання справедливої та рівномірної черговості розподілу електроенергії між споживачами. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко на спеціальній нараді в Міненерго. Контролюватиме дотримання графіків спеціальна комісія, йдеться в повідомленні міністерства. 

Ключові факти

  • Галущенко наголосив, що минулого тижня кількість скарг від споживачів щодо недотримання графіків та несправедливості у черговості відключень зросла вдвічі. «І аналіз, який Міненерго провело спільно з НКРЕКП та Держенергонаглядом, свідчить, що невдоволення громадян обґрунтоване. Серед регіонів, по яких надходить найбільше скарг, – Київ, Київська область, Полтава і Львів», – зазначив він.
  • «Якщо будуть встановлені факти зловживань, керівники компаній будуть нести персональну відповідальність», – підкреслив міністр.
  • Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський наголосив, що комісія запроваджує персональну відповідальність керівників ОСР за невиконання нормативних документів щодо введення обмежень споживання.
  • На виконання наказу Міненерго інспекція разом із представниками НКРЕКП, Укренерго та СБУ проводитиме позапланові перевірки дотримання графіків відключення електроенергії. 
  • Уповноважені представники відповідних структур чергуватимуть на диспетчерських пунктах ОСП та ОСР в ранкові та вечірні пікові години для контролю за дотриманням графіків.

Контекст

Наразі майже в усіх областях і великих містах України діють екстрені відключення електроенергії. В Укренерго заявляють, що дефіцит електроенергії в енергосистемі поступово скорочується і наразі становить трохи менш ніж 30%.  

У компанії заявили, що поступово зростає потужність генерації, що дасть змогу дещо зменшити дефіцит в енергосистемі.

Зазначається, що до всіх операторів системи розподілу (обленерго) доведені ліміти споживання по кожній області. Перевищення лімітів споживання призводить до необхідності застосування аварійних відключень для уникнення перевантаження мереж та забезпечення балансу в енергосистемі.

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З більш як 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. 

Російські ракетні удари по енергетичній інфраструктурі призвели до відключення електроенергії не лише в Україні, а й на половині території сусідньої Молдови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні