Категорія
Новини
Дата

США готові надати Україні кредит на $50 млрд за умови, що ЄС продовжить санкції проти РФ на невизначений термін – FT

2 хв читання

США готові надати Україні кредит на $50 млрд, який погашатиметься прибутками від заморожених російських активів, якщо ЄС продовжить санкції проти Москви на невизначений термін. Про це 5 червня пише Financial Times із посиланням на документ, підготовлений для обговорення на зустрічі міністрів фінансів країн ЄС.

Україна гостро потребує цих коштів в умовах зростання інтенсивності бойових дій і знищення росіянами енергетичної інфраструктури.

Деталі

  • Головна умова США – щоб російські активи залишалися замороженими, «доки Росія не погодиться заплатити за збитки, завдані Україні».
  • Вашингтон домагається того, щоб ЄС продовжив санкції проти РФ до кінця війни. Якщо прибуток від заморожених активів не відповідатиме необхідним виплатам або якщо ЄС не зможе домовитися про продовження санкцій, кредит США не буде сплачено, зазначає FT.
  • Деталі кредиту, зокрема термін його погашення, відсоткову ставку і чи буде він наданий безпосередньо або через посередника, союзники України ще мають визначити.
  • Крім того, Вашингтон обговорює інші варіанти розподілу ризику з партнерами по G7, повідомило видання. Один із них передбачає, що ЄС разом з іншими країнами G7 надасть Україні двосторонні кредити, забезпечені прибутком від заморожених російських активів. Це потребуватиме використання спільного бюджету ЄС і узгодження з усіма країнами блоку.
  • США наполягають на тому, щоб укласти угоду за тим чи іншим варіантом перед самітом G7, який відбудеться 13–15 червня в Італії. 
  • Зараз ЄС продовжує санкції проти РФ кожні пів року. А узгодження будь-якого такого рішення вимагає схвалення всіх 27 країн – членів, зокрема Угорщини, яка всіляко блокує будь-яку допомогу Україні.

Контекст

Рада ЄС 21 травня затвердила план про використання доходів від заморожених активів центрального банку РФ на користь України. Йдеться про €2,5–3 млрд на рік. 

Прибутки від використання заморожених російських активів використовуватимуть для подальшої військової підтримки України, зокрема із залученням підприємств українського ОПК, а також програм відновлення, йдеться у пресрелізі на сайті Ради ЄС.

Схвалений механізм передбачає, що центральні депозитарії у країнах ЄС, які утримують російські суверенні активи та резерви на суму понад €1 млн, спрямують на ці цілі частину чистого прибутку від використання таких активів, накопиченого з 15 лютого 2024 року.

Ці суми будуть виплачуватися центральними депозитарними банками ЄС раз на два роки та використовуватимуться для подальшої військової підтримки України через Європейський фонд миру, а також для підтримки потужностей оборонної промисловості України та її потреб у відбудові за програмами ЄС. Кошти розподілятимуть так: у Європейський фонд миру – 90%; програми ЄС, що фінансуються з бюджету ЄС – 10%.

Країни «Великої сімки» заморозили активи російського центрального банку на суму близько $280 млрд у відповідь на вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Більшість цих активів зберігається в Європі в бельгійській кліринговій палаті Euroclear.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні