Категорія
Новини
Дата

США готують новий пакет військової допомоги Україні на $2,5 млрд. Він включатиме бронетехніку та боєприпаси для HIMARS

Сполучені Штати завершують роботу над величезним пакетом військової допомоги для України на загальну суму близько $2,5 млрд, включаючи перші бойові машини Stryker, пише CNN із посиланням на два джерела, поінформовані про наступний транш допомоги. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пакет ще не доопрацьований, але може надійти до кінця тижня. Він є одним із найбільших, про які було оголошено з початку війни у лютому минулого року, каже джерело.
  • Пакет включатиме більше броньованих бойових машин Bradley в поєднанні зі Strykers, до списку також включені машини із протимінним захистом від засідок, відомі як MRAP.
  • Очікується, що цей пакет не включатиме танки чи ракети великої дальності, про які неодноразово просила Україна. Також США надішлють Україні більше боєприпасів для своїх артилерійських систем і ракетних систем HIMARS, які постійно фігурували у нещодавніх пакетах допомоги.
  • Адміністрація Байдена також має намір надати Україні додаткову енергетичну підтримку у розмірі $125 млн, повідомляє Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). 
  • Гроші спрямують на закупівлю життєво важливого обладнання, включаючи додаткові газові турбіни, високовольтні автотрансформатори, обладнання для ремонту розподільчих підстанцій та резервне електропостачання для систем водопостачання та централізованого теплопостачання.

Контекст

Після вторгнення Росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували, тому що надали військову допомогу на суму $19,7 млрд із початку війни. 

У грудні минулого року президент США Джо Байден підписав оборонний бюджет на 2023 рік із рекордними $858 млрд, йдеться в повідомленні Білого дому. У документі закладені кошти для військової допомоги Україні.

На Українському сніданку в Давосі президент України Володимир Зеленський відреагував на вчорашню заяву канцлера Німеччини Олафа Шольца щодо умов надання німецьких танків Україні, передає кореспондент Forbes. Нагадаємо, Шольц заявив, що умовою надання німецьких танків Україні є передача американських танків Abrams. 18 січня депутати Європарламенту закликали канцлера Німеччини Шольца поставити Україні бойові танки Leopard 2. Євродепутати наголосили, що Україна захищає свою територіальну цілісність у межах своїх міжнародно визнаних кордонів та гостро потребує військової допомоги та важкого озброєння, щоб виграти війну.

У Білому домі вже відреагували на позицію Шольца. «Президент вважає, що кожна країна має приймати свої власні суверенні рішення про те, які кроки допомоги в галузі безпеки та обладнання вони можуть надати Україні», – сказала прессекретар президента США Джо Байдена Карін Жан-Пʼєр.

19 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков в офіційній заяві запросили у країн-партнерів постачання танків Leopard 2.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні