Категорія
Новини
Дата

США готують обмеження щодо російського алюмінію у відповідь на ракетні удари по Україні – Bloomberg

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість повної заборони на російський алюміній у відповідь на військову ескалацію Росії в Україні. Метал довгий час був захищений від санкцій через його важливість у різних галузях – від автомобілів та хмарочосів до айфонів, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Білий дім розглядає три варіанти: повну заборону, підвищення мита або запровадження санкцій щодо компанії United Co. Rusal International, кажуть джерела.
  • Такий крок матиме наслідки для глобального ринку алюмінію, потенційно змушуючи споживачів у США та інших країнах поспішати з пошуком заміни металу.
  • Світові ціни на метал зросли на тлі новин про можливу заборону. 
  • Росія є другим у світі після Китаю виробником алюмінію, який має вирішальне значення для більшості галузей важкої промисловості. Тільки у США російські поставки традиційно становлять близько 10% від загального обсягу імпорту алюмінію, у серпні Росія була третім за величиною експортером США.
  • Заборона розглядається у відповідь на ракетні удари Росії по Києву та іншим українським містам цього тижня, внаслідок яких було пошкоджено ключову інфраструктуру та цивільні обʼєкти.
  • Офіційний представник Білого дому сказав, що всі варіанти розглядаються, але жодних зрушень на цю тему не надходило. 
  • На початку війни адміністрація утримувалася від запровадження санкцій проти російського алюмінію, побоюючись, що це може порушити роботу глобальних постачальників. Але оскільки війна триває вже восьмий місяць, у США та союзників України залишилося менше продуктів, які вони можуть заборонити у відповідь на ескалацію з боку Росії. Обговорення у Білому домі триває вже кілька тижнів.

Контекст

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Росія 10 жовтня випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

У понеділок, 10 жовтня, через російські ракетні обстріли було знеструмлено 3900 населених пунктів: міст, сіл, містечок. Енергетикам і рятувальникам вдалося відновити електропостачання в більшості регіонів, зазначив премʼєр Денис Шмигаль.

За два дні масованих обстрілів близько 30% енергетичної інфраструктури України було пошкоджено російськими ракетами. Про це CNN повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, це перший випадок з початку війни, коли Росія «рішуче націлилася» саме на енергетичну інфраструктуру.

Під час звернення на зустрічі G7 Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні і знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО, а також підготувати нові санкції проти РФ.

Ринки алюмінію поринули у хаос у 2018 році після того, як США ввели санкції проти «Русала», коли інвестори та постачальники були стурбовані постачанням, закриттям заводів та скороченням робочої сили. Штрафи зняли на початку 2019 року після того, як угода з Управлінням з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США змусила засновника «Русала» Олега Дерипаску відмовитися від контролю над компанією.

«Русал» заявив, що заборона дестабілізує ринки металів у всьому світі.

Суперечки у металургійній галузі про те, що робити з постачаннями з Росії, посилилися останніми тижнями. Лондонська біржа металів, найбільша біржа промислових металів у світі, минулого тижня запустила дискусійний документ, щоб визначити, чи слід заборонити продаж російського металу на біржі.

Alcoa, найбільший виробник алюмінію в США, минулого місяця направила на Лондонську біржу металів листа з вимогою заборонити торги російським металом, викликавши побоювання, що він може бути демпінгований для придушення світових цін.

Виконавчий директор Rio Tinto Plc, другий за величиною гірничодобувної компанії у світі, минулого місяця також висловив тривогу з приводу того, що необмежений потік російського алюмінію в США знижує конкурентоспроможність американських виробників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні