Категорія
Новини
Дата

США можуть надати Україні системи ППО HAWK – Reuters

Сполучені Штати вивчають можливість відправлення Україні старого обладнання ППО HAWK зі складів, щоб допомогти захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет, повідомили Reuters два американські чиновники.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ракети-перехоплювачі HAWK є модернізацією ракетних комплексів Stinger – системи протиповітряної оборони меншого розміру та меншої дальності, яку Сполучені Штати вже відправили Україні, щоб зупинити вторгнення Росії.
  • Адміністрація Байдена використовуватиме президентське управління зі скорочення витрат (PDA) для передачі обладнання HAWK, яке базується на технології вʼєтнамської епохи, але кілька разів модернізувалося. 
  • PDA дозволяє Сполученим Штатам швидко передавати оборонні товари та послуги зі складів без схвалення Конгресу.
  • Агентство Reuters не змогло визначити, скільки систем і ракет HAWK є в наявності для передачі Україні.
  • Система HAWK є попередником системи протиракетної оборони PATRIOT виробництва Raytheon Technologies, яка поки що не розглядається для України, повідомили агентству Reuters офіційні представники США.
  • Нещодавно президент США Джо Байден пообіцяв президенту України Володимиру Зеленському, що Вашингтон надасть Україні передові авіаційні системи після руйнівного ракетного обстрілу Росії на початку цього місяця. 
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Іспанія має намір відправити чотири пускові установки HAWK. 
  • Сполучені Штати, ймовірно, спочатку відправлять ракети-перехоплювачі для системи HAWK в Україну, оскільки незрозуміло, чи в достатньо хорошому стані американські пускові установки, повідомив Reuters один американський чиновник. Адже американські системи десятиліттями перебували на зберіганні.
  • Після російського вторгнення США направили Києву допомогу в забезпеченні безпеки на загальну суму близько $17,6 млрд.

 Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН. Водночас Росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, якщо він направить експертів в Україну для перевірки безпілотників, які, за словами західних держав, були зроблені в Ірані та використовувалися Москвою на порушення Резолюції ООН.

Україна запросила експертів ООН для огляду деяких збитих безпілотників. Утім Іран і Росія стверджують, що Гутерреш не має мандата на відправлення експертів в Україну для перевірки безпілотників.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

Спецслужби Великої Британії вважають, що Росія використовує велику кількість іранських дронів Shahed-136, щоб пробити українську протиповітряну оборону, і, ймовірно, дрони будуть використовуватись як заміна російської високоточної зброї великої дальності, яка стає все дефіцитнішою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні