Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Фінансові втрати України від знищення дронів значно перевищують їх вартість. Відбиття атак коштувало понад $28 млн – The Guardian

2 хв читання

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва Фото Колаж Анна Наконечна

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва, пише The Guardian.

Ключові факти

  • За останній місяць українські ППО збили 161 безпілотник Shahed-136, один більший Shahed-129 і чотири ще більші безпілотні ударні апарати, відомі як Mohajer-6.
  • З огляду на те, що ціна іранських Shahed-136 становить від €20 000 до €50 000 за кожен, загальну вартість для Росії невдалих атак безпілотниками на Україну останніми тижнями військові аналітики неурядової організації Molfar оцінюють від $11,66 до $17,9 млн.
  • Україна розгорнула безліч озброєнь для знищення безпілотників, зокрема винищувачі МіГ-29, крилаті ракети С-300, системи наземної оборони Nasams та вогонь зі стрілецької зброї. Орієнтовна вартість для України становить понад $28,14 млн, згідно з аналізом, заснованим на відкритих джерелах. Дані включають дрони, запущені в період з 13 вересня до 17 жовтня.
  • Згідно з матеріалом, фінансова вартість для Росії атак безпілотниками, які продовжують сіяти терор в Україні, вбиваючи мирних жителів та завдаючи ударів по енергетичній інфраструктурі країни, доволі низька. 
  • Виконавчий директор Molfar Артем Старосек каже, що використання безпілотників, проте, слід розглядати як ознаку слабкості Москви: «Росія програє цю війну. Якщо вони замовляють безпілотники в Ірані, то в них немає власної зброї».
  • Збройні сили України вже досягли великих успіхів у збиванні Shahed-136, перейменованих у Росії на «Герань-2».
  • Згідно з більш раннім аналізом британської розвідки від 6 жовтня, близько 60% дронів було знищено в повітрі. Але дані Molfar показують, що до 80% із 208 Shahed-136, запущених до 17 жовтня, було збито. У середу військові повідомили, що станом на ранок 223 іранські дрони Shahed-136 були збиті з 13 вересня, коли було збито перший безпілотник.
  • Старосек сказав, що низька траєкторія польоту дронів ускладнює їх виявлення наземною обороною, і що для подальшого підвищення швидкості знищення потрібна технологія «захоплення дронів».

Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Європейський Союз планує найближчими днями запровадити санкції проти переліку фізичних та юридичних осіб з Ірану за продаж зброї Росії, пише Politico з посиланням на чотирьох європейських чиновників і дипломатів.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН у середу. Водночас Росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, якщо він направить експертів в Україну для перевірки безпілотників, які, за словами західних держав, були зроблені в Ірані та використані Москвою на порушення Резолюції ООН.

Україна цього тижня запросила експертів ООН для огляду деяких збитих безпілотників. Водночас Іран і Росія стверджують, що Гутерреш не має мандата на відправлення експертів в Україну для перевірки безпілотників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні