Категорія
Новини
Дата

Росія використовує іранські дрони, щоб пробити ППО України. Високоточна зброя великої дальності стає дедалі дефіцитнішою – британська розвідка

Спецслужби Великої Британії вважають, що Росія використовує велику кількість іранських дронів Shahed-136, щоб пробити українську протиповітряну оборону, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За інформацією розвідки, Росія продовжує використовувати іранські безпілотні літальні апарати (БПЛА) проти цілей по всій Україні. Зусилля України із збиття Shahed-136 стають все успішнішими.
  • Офіційні джерела, зокрема, президент України Володимир Зеленський, стверджують, що до 85% атак перехоплюються.
  • Зазначається, що БПЛА повільні, шумні та літають на низькій висоті, завдяки чому їх легко вражають звичайні засоби протиповітряної оборони.
  • «Росія, ймовірно, використовує велику кількість іранських БПЛА Shahed-136, щоб пробити дедалі ефективнішу українську протиповітряну оборону. Ймовірно, вони будуть використовуватись як заміна російської високоточної зброї великої дальності, яка стає все дефіцитнішою», – йдеться у повідомленні.

Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН. Водночас Росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, якщо він направить експертів в Україну для перевірки безпілотників, які, за словами західних держав, були зроблені в Ірані та використовувалися Москвою на порушення Резолюції ООН.

Україна запросила експертів ООН для огляду деяких збитих безпілотників. Втім Іран і Росія стверджують, що Гутерреш не має мандата на відправлення експертів в Україну для перевірки безпілотників.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні