Категорія
Новини
Дата

Голова МЗС Кулеба вніс на розгляд Зеленського подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном

Міністерство закордонних справ України ініціювало розрив дипломатичних відносин з Іраном. Відповідне подання вніс очільник МЗС Дмитро Кулеба на розгляд президента Володимира Зеленського. Про це міністр повідомив на брифінгу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «З урахуванням численних руйнувань, завданих іранськими дронами цивільній інфраструктурі України, смертей та страждань, завданих нашому народу, а також у звʼязку з повідомленнями про можливе продовження поставок Іраном зброї Росії, я вношу на розгляд президента пропозицію про розірвання дипломатичних відносин з Іраном», – заявив він.
  • Кулеба додав, що Україна ніколи не займала антиіранську позицію.
  • «Але після того, як Іран став учасником злочину агресії та злочинів Росії на нашій території, ми сьогодні займемо дуже чітку і чесну позицію. Припинить Іран постачати зброю Росії – говоритимемо про відновлення відносин», – сказав міністр.
  • За словами Кулеби, сьогодні Україна також надішле офіційну ноту уряду Ізраїлю з проханням невідкладно надати Україні системи ППО та започаткувати якісне співробітництво щодо отримання Україною відповідних технологій.

Контекст

9 вересня Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, причетних до постачання іранських безпілотників до Росії. 

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати новий пакет санкцій проти РФ.

17 жовтня окупанти знову завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. Про це повідомив Шмигаль. Він додав, що сотні населених пунктів знеструмлені внаслідок цієї атаки. Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. 

У понеділок міністри закордонних справ європейських країн мали обговорити передачу іранських безпілотників Росії та планували дійти політичної домовленості про майбутні санкції у відповідь на це. Дипломати заявили, що, хоча підписання угоди про нові списки в понеділок неможливе, може бути досягнуто політичної домовленості, яка прокладе шлях до санкцій на пізнішому етапі.

Іран уже заявив, що не надавав Росії безпілотників для використання в Україні. Водночас міністри закордонних справ ЄС закликали до нових санкцій проти Ірану, якщо буде доведено причетність Тегерана до війни проти України.

За словами Зеленського, Росія знищує простір для переговорів масованими атаками на енергетичну інфраструктуру України, за останній тиждень РФ знищила майже третину українських електростанцій.

В Офісі президента попередили, що українцям потрібно готуватися до віялових відключень електроенергії через ворожі ракетні удари по великих обʼєктах енергозабезпечення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні