США можуть заборонити програмне забезпечення від «Лабораторії Касперського» з міркувань нацбезпеки – CNN /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США можуть заборонити програмне забезпечення від «Лабораторії Касперського» з міркувань нацбезпеки – CNN

Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена готується видати наказ, який заборонить американським компаніям та громадянам використовувати програмне забезпечення «Лабораторії Касперського» з міркувань національної безпеки, повідомили CNN пʼять американських чиновників. Рішення може бути ухвалене вже цього місяця.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Урядовим установам США вже заборонено використовувати програмне забезпечення «Лабораторії Касперського», але дії щодо запобігання використанню цього ПЗ приватними компаніями є безпрецедентними.
  • За даними телеканалу, міністерство торгівлі США ухвалило попереднє рішення заборонити певні транзакції між російською компанією та американськими покупцями.
  • Це остання спроба уряду США використати свої широкі регулюючі повноваження, щоб перешкодити американцям використовувати технології, які офіційні особи США вважають загрозою національній безпеці. 
  • Однією з цілей наказу буде зниження будь-якого ризику для критично важливої інфраструктури США, повідомили джерела CNN. 
  • Джерела відмовилися докладно розповісти про рішення щодо продуктів «Лабораторії Касперського», але очікується, що основна увага приділятиметься антивірусному програмному забезпеченню компанії.
  • Представник Міністерства торгівлі США відмовився коментувати будь-які можливі дії, пов’язані з продуктами «Лабораторії Касперського».

Контекст

Заснована в Москві 1997 року, «Лабораторія Касперського» перетворилася на одну з найуспішніших у світі компаній з виробництва антивірусного програмного забезпечення поряд із такими американськими конкурентами, як McAfee та Symantec.

У березні 2022-го Федеральна комісія зі звʼязку США додала «Лабораторію Касперського» до списку компаній, які становлять загрозу національній безпеці. «Лабораторія Касперського» стала першою компанією в сфері кібербезпеки, яка опинилася у списку.

Офіційні особи США протягом багатьох років заявляли, що російський уряд може змусити «Лабораторію Касперського» передати дані або використати своє антивірусне програмне забезпечення для спроб злому чи стеження за американцями – звинувачення, які «Лабораторія Касперського» категорично відкидає.

Відповідно до законодавства США «Лабораторія Касперського» може оскаржити «початкове рішення» про заборону використання своїх продуктів або укласти угоду з урядом, яка помʼякшить проблеми безпеки США, перш ніж буде оголошено остаточне рішення Міністерства торгівлі.

За даними компанії, понад 400 млн осіб та 240 000 компаній по всьому світу використовують програмні продукти «Лабораторії Касперського». Неясно, скільки з цих людей та компаній перебуває у США. Але офіційні особи США вважають, що ризик, який це програмне забезпечення становить для інфраструктури США, досить високий, щоб виправдати відкладену заборону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні