США на порозі дефолту. Перемовини у Білому домі завершились без угоди про збільшення ліміту держборгу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США на порозі дефолту. Перемовини у Білому домі завершились без угоди про збільшення ліміту держборгу

Getty Images

Президент Джо Байден і спікер палати представників Кевін Маккарті завершили перемовини у Білому домі, не дійшовши згоди щодо ліміту держборгу, пише Bloomberg. Вони назвали обговорення «продуктивними» і пообіцяли продовжити їх, щоб запобігти дефолту США.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Раніше міністр фінансів Джанет Єллен попередила, що «дуже ймовірно», що на початку червня у її відомства закінчаться гроші, і що дефолт може настати вже 1 червня.
  • Байден у своїй заяві погодився, що засідання було «продуктивним». «Ми ще раз підтвердили, що дефолт виключений, і єдиний спосіб рухатися вперед – це сумлінно добиватися двопартійної угоди», – сказав він.
  • Маккарті сказав, що розраховує щодня розмовляти з Байденом, доки угода не буде укладена. «Ми дозволимо командам попрацювати сьогодні ввечері і подивимося, чи досягнемо ми прогресу», – сказав Маккарті.
  • Після зустрічі Маккарті наголосив, що республіканці не погодяться ні на які податкові зміни в рамках угоди.
  • За даними Bloomberg Economics, нинішнє протистояння з приводу порогу держборгу може створити додаткове навантаження на економіку США, яка вже є вразливою перед рецесією після серії підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою.
  • Республіканці хочуть урізати внутрішні витрати протягом якомога більшої кількості років, тоді як демократи пропонують менші скорочення протягом кількох років. 
  • Демократи також хочуть включити обмеження витрат на оборону. Це створює серйозну напругу, адже республіканці хочуть збільшити бюджет Пентагону за рахунок скорочення соціальних видатків. 

Контекст

Уряд США може вичерпати надзвичайні заходи через досягнення порогу державного боргу до 1 червня. Це загрожує дефолтом, йдеться у листі міністра фінансів Джанет Єллен до Конгресу, пише WSJ. Підвищення порогу держборгу – процедура для США не нова. З 1960 року це відбувалося 78 разів.

Ще в січні міністерство фінансів США повідомляло, що країна майже вичерпала свій кредитний ліміт, тому відомство змушене було вдатися до надзвичайних заходів, щоб забезпечити уряд фінансуванням цієї весни.

До 1 червня Конгрес США має вирішити, що робити з борговим лімітом у $31,4 трлн. Якщо уряд його досягне, не зможе позичати гроші під виплати. Політики та бізнесмени занепокоєні можливим дефолтом США як наслідком.

Демократи, які контролюють Сенат, наполягають на збільшенні боргової стелі без будь-яких додаткових умов. Республіканці ж, які мають більшість у Палаті представників, вимагають скоротити видатки уряду в обмін на підтримку збільшення ліміту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні