До 1 червня Конгрес США має вирішити, що робити з борговим лімітом у $31,4 трлн. /Ілюстрація Shutterstock
Категорія
Світ
Дата

На порозі великого переполоху. Шість питань про можливий дефолт США. Огляд світових ЗМІ

До 1 червня Конгрес США має вирішити, що робити з борговим лімітом у $31,4 трлн. Фото Ілюстрація Shutterstock

До 1 червня Конгрес США має вирішити, що робити з борговим лімітом у $31,4 трлн. Якщо уряд його досягне, не зможе позичати гроші під виплати. Політики та бізнесмени занепокоєні можливим дефолтом США як наслідком.

Forbes проаналізував публікації Wall Street Journal, DW, Business Insider, New York Times, а також дані економічних радників Білого дому та наводить відповіді на найпоширеніші питання, повʼязані з боргом та можливим дефолтом США.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

На початку травня в листі до Конгресу США міністерка фінансів Штатів Джанет Єллен відзначила, що 1 червня уряд країни може оголосити дефолт за боргом, якщо Конгрес не зможе підвищити верхній борговий ліміт у $31,4 трлн. Якщо США його досягнуть, більше не зможуть позичати гроші. 

Ще в січні міністерство фінансів США повідомляло, що країна майже вичерпала свій кредитний ліміт, тому відомство змушене було вдатися до надзвичайних заходів, щоб забезпечити уряд фінансуванням цієї весни.

Політики в Конгресі й досі не дійшли згоди.

Демократи, які контролюють Сенат, наполягають на збільшенні боргової стелі без будь-яких додаткових умов. Республіканці ж, які мають більшість у Палаті представників, вимагають скоротити видатки уряду в обмін на підтримку збільшення ліміту.

Що таке борговий ліміт

Конгрес США має повноваження встановлювати ліміт позик уряду. Коли ж останній його вичерпує, законотворці повинні підвищити або утримати поріг до того, як міністерство фінансів випустить нові боргові зобовʼязання для залучення фінансування.

Вже 1 червня уряд США, ймовірно, не зможе сплачувати рахунки, якщо Конгрес не підніме борговий ліміт, але, можливо, вдасться протриматися перші кілька тижнів червня.

WSJ наводить прогнози аналітичного центру Bipartisan Policy Center, згідно з якими США можуть почати протерміновувати сплату рахунків між початком червня та початком серпня.

Що станеться, якщо Конгрес не збільшить ліміт

Якщо уряд США не зможе позичати гроші для необхідних виплат, буде змушений відкласти, утримати або скоротити зарплати військовим та федеральним працівникам. Або ж – виплати відсотків за кредитами, але тоді це буде вважатися борговим дефолтом.

Політики й бізнесмени занепокоєні можливістю дефолту. Це може стати катастрофою для фінансових ринків та американської економіки. Втративши довіру до США, інвестори можуть почати розпродавати цінні папери казначейства Штатів. Як наслідок – ще більший фінансовий хаос.

Чи можливо уникнути дефолту

Республіканці хотіли внести на розгляд законопроєкт, яким певні виплати уряду визначалися б пріоритетними. Але в міністерстві фінансів цей план вважають недієвим, та й демократи його відкинули.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен попередила, що система не передбачає пріоритизацію виплат власникам облігацій, а невиконання платіжних зобовʼязань по суті є дефолтом.

Що таке монета номіналом $1 трлн

Економісти пропонують уникнути дефолту США, викарбувавши платинову монету в $1 трлн. Її віддадуть у Федеральну резервну систему, звідки мінфін зможе брати гроші для виплат уряду.

Міністр фінансів має право карбувати монети будь-якого номіналу, згідно із законом 1997 року, відзначає NYT. Якщо здається, що це «гроші з повітря», то так і є. Тому в цієї ідеї багато противників, серед яких і міністерка фінансів Єллен.

Це єдиний спосіб для мінфіну продовжити сплачувати рахунки, якщо уряд більше не зможе позичати гроші, вважають її прихильники. Але Єллен стверджує, що Федеральна резервна система може не прийняти цю монету, а, за словами аналітиків, її випуск взагалі може опротестувати Верховний суд.

Що означатиме дефолт для США

Наслідок дефолту – безпрецедентна катастрофа, за даними аналізу економічних радників Білого дому.

Якщо дефолт триватиме недовго, роботу втратять 500 000 населення країни, а рівень безробіття зросте на 0,3%.

За тривалого дефолту США втратять 8,3 млн робочих місць, а безробіття зросте на 5%.

Тривалий дефолт спровокує «негайну, гостру рецесію, схожу на велику економічну кризу» 2008–2009 років. Тільки за III квартал 2023-го ринок акцій обвалиться на 45%. Це «проїсть» діру в пенсійних рахунках та змусить людей скоротити витрати.

За такого сценарію ВВП країни впаде на 6%, а десятки тисяч бізнесів не зможуть продовжувати працювати.

Як дефолт США вплине на світ

Якщо Конгрес не підніме борговий ліміт, США не зможуть позичати гроші в липні та серпні, це «струсоне» світові фінансові ринки. Інвестори почнуть сумніватися в цінності американських облігацій, які вважаються одними з найбезпечніших інвестиційних інструментів та слугують основою світової фінансової системи, зазначає DW.

Дефолт США ослабить міжнародну торгівлю, чим підштовхне світ до глибокої рецесії.

Економічні радники Білого дому наводять висновки економістів Інституту Петерсона щодо зменшення ролі долара США у світовій економіці в разі зниження попиту на облігації казначейства США: «Скорочення офіційних купівель долара США, ймовірно, збільшить волатильність вартості американської валюти щодо інших валют. Зниження ліквідності долара США – один із можливих наслідків, це підштовхне інвесторів скоротити активи в доларах США».

І це лише у випадку короткочасного дефолту.

Більш тривалий дефолт США призведе до різкого падіння курсу долара США, хаотичних коливань курсів нацвалют інших держав, зростання цін на нафту та інші біржові товари.

Світова інфляція може знову почати зростати, а проблеми з ланцюгами постачань можуть погіршитися через брак довіри серед учасників фінансової системи. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні