Категорія
Новини
Дата

США нададуть Україні крилаті бомби Boeing. Їх зможуть доправити через 9 місяців – Bloomberg

Нова ракета наземного базування з бомбовим наконечником, що буде замовлена у Boeing Co., стане частиною останнього пакету американських озброєнь для України, про який у пʼятницю оголосять Білий дім і Пентагон, пише Bloomberg із посиланням на офіційних осіб

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Гібридна зброя великої дальності поєднує два перевірені пристрої: авіабомбу малого діаметра, керовану супутниками GPS, яка зараз широко використовується, та армійську ракету, що вже експлуатується українськими військами.
  • Як і деяке інше обладнання, надане США та їхніми союзниками, вона не буде розгорнута в Україні найближчим часом: представник галузі сказав, що перші поставки займуть близько девʼяти місяців після укладання контракту.
  • Фінансування високоточних ракет надходитиме з $1,75 млрд у рамках Ініціативи сприяння безпеці України, про яку, як очікується, буде оголошено у пʼятницю. 
  • За словами однієї з офіційних осіб, спочатку на зброю Boeing буде виділено не більше $200 млн.
  • З 2015 року нову ракету Boeing з бомбовим наконечником випробувано тричі у співпраці зі шведською компанією Saab AB. У ході навчань вона пролетіла понад 130 км і вразила ціль у межах 102 см від цілі GPS. Це приблизно вдвічі більша відстань, ніж забезпечують нинішні ракети, які випускають українські військові з пускових установок HIMARS.
  • У заяві Boeing йдеться, що це замовлення стане першим продажем зброї. Раніше агентство Reuters повідомляло, що бомби мали бути включені в пакет для України.
  • Нова зброя Boeing-Saab сконструйована таким чином, що після запуску з установки Himars бомба відокремлюється від ракети у польоті, та летить до своєї мети, визначеної GPS, за словами представника галузі.

Контекст

Наприкінці листопада Пентагон розглядав пропозицію Boeing про постачання Україні дешевих малогабаритних високоточних бомб, що дасть змогу Києву завдати удару далеко в тил Росії, поки Захід щосили намагається задовольнити попит на додаткові озброєння. GLSDB створюється спільно SAAB AB та Boeing Co і знаходиться у розробці з 2019 року. GLSDB управляється за допомогою GPS, здатна усувати деякі електронні перешкоди, може використовуватись у будь-яких погодних умовах і навіть проти броньованих машин. 

США готують новий пакет військової допомоги Україні на $2,2 млрд. До пакету увійдуть, зокрема, ракети більшої дальності, йдеться про ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) виробництва компаній Boeing та Saab Group. Їхня дальність становить 150 км. Ракети GLSDB можна запускати з установок HIMARS.

Для установок HIMARS в Україні наразі поставляються ракети GMLRS радіусом дії 80 км. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні