Категорія
Новини
Дата

Україна отримає від США ракети GLSDB радіусом дії до 150 км – Reuters

1 хв читання

США готують новий пакет військової допомоги Україні на $2,2 млрд. До пакету увійдуть, зокрема, ракети більшої дальності, пише Reuters із посиланням на двох американських урядовців.

Ключові факти

  • Йдеться про ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) виробництва компаній Boeing та Saab Group. Їх дальність становить 150 км. Ракети GLSDB можна запускати з установок HIMARS.
  • Допомога також включатиме додаткове обладнання для систем ППО Patriot, високоточні боєприпаси та протитанкові ракетні комплекси Javelin.
  • Частина пакету на понад $1,7 млрд надійде з фонду «Ініціатива сприяння безпеці України» (USAI). Через цей фонд адміністрація президента США може отримувати зброю з промисловості, а не з наявних запасів зброї у США.
  • За даними агентства, про новий пакет допомоги можуть оголосити цього тижня. 

Контекст

Для установок HIMARS в Україні наразі поставляються ракети GMLRS радіусом дії 80 км. 

У листопаді 2022 року Міноборони США розглядало пропозицію компанії Boeing щодо постачання Україні дешевих високоточних бомб, які б дозволили завдавати ударів далеко в тилу російських військ.

Тоді повідомлялося, що запропонована Boeing система GLSDB може бути поставлена вже навесні 2023 року. 

GLSDB складається з бомби малого діаметра GBU-39 (SDB) та ракетного двигуна M26. Система керується за допомогою GPS, може долати деякі електронні перешкоди і використовуватися за будь-яких погодних умов. GLSDB, зокрема, можна застосовувати проти броньованої техніки.

Попередній пакет військової допомоги США Україні було оголошено 25 січня. Україна отримає 31 американський танк M1 Abrams, а також супутнє обладнання й техніку для їх обслуговування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні