Категорія
Новини
Дата

Україна отримає від США ракети GLSDB радіусом дії до 150 км – Reuters

США готують новий пакет військової допомоги Україні на $2,2 млрд. До пакету увійдуть, зокрема, ракети більшої дальності, пише Reuters із посиланням на двох американських урядовців.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) виробництва компаній Boeing та Saab Group. Їх дальність становить 150 км. Ракети GLSDB можна запускати з установок HIMARS.
  • Допомога також включатиме додаткове обладнання для систем ППО Patriot, високоточні боєприпаси та протитанкові ракетні комплекси Javelin.
  • Частина пакету на понад $1,7 млрд надійде з фонду «Ініціатива сприяння безпеці України» (USAI). Через цей фонд адміністрація президента США може отримувати зброю з промисловості, а не з наявних запасів зброї у США.
  • За даними агентства, про новий пакет допомоги можуть оголосити цього тижня. 

Контекст

Для установок HIMARS в Україні наразі поставляються ракети GMLRS радіусом дії 80 км. 

У листопаді 2022 року Міноборони США розглядало пропозицію компанії Boeing щодо постачання Україні дешевих високоточних бомб, які б дозволили завдавати ударів далеко в тилу російських військ.

Тоді повідомлялося, що запропонована Boeing система GLSDB може бути поставлена вже навесні 2023 року. 

GLSDB складається з бомби малого діаметра GBU-39 (SDB) та ракетного двигуна M26. Система керується за допомогою GPS, може долати деякі електронні перешкоди і використовуватися за будь-яких погодних умов. GLSDB, зокрема, можна застосовувати проти броньованої техніки.

Попередній пакет військової допомоги США Україні було оголошено 25 січня. Україна отримає 31 американський танк M1 Abrams, а також супутнє обладнання й техніку для їх обслуговування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні