Союзники України підштовхують МВФ до схвалення програми на суму від $14 до $16 млрд – FT
Категорія
Новини
Дата

Союзники України підштовхують МВФ до схвалення програми на суму від $14 до $16 млрд – FT

ЄС та США підштовхують МВФ до остаточного доопрацювання планів багатомільярдної кредитної програми для України, оскільки вони прагнуть зміцнити фінанси країни, де триває війна, пише Financial Times. Фонд зустрінеться з представниками України у середині лютого.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Представники фонду планують зустрітися з українськими офіційними особами у Варшаві в середині лютого, щоби продовжити обговорення кредиту на суму від $14 до $16 млрд, повідомили офіційні особи, знайомі з ходом переговорів. Мета – закінчити роботу до весни.
  • Україна заявила, що цього року вона зіткнеться з дефіцитом у розмірі $38 млрд, а Світовий банк підрахував, що більш як половина її енергетичної інфраструктури була зруйнована російськими атаками, що посилило тиск на економіку.
  • ЄС та інші великі партнери Києва хочуть, щоб міжнародні кредитори активізували свої зусилля щодо надання подальшої підтримки.
  • Валдіс Домбровскіс, виконавчий віцепрезидент Європейської комісії, сказав FT, що програма МВФ для України матиме «певний сигнальний ефект», який «може також спричинити подальшу підтримку донорів». Він додав, що чим раніше буде отримано кредит, тим краще. 
  • США також підштовхують МВФ до швидкої надання нової фінансової допомоги Україні. «Міністерство фінансів закликає МВФ та Україну до якнайшвидшої спільної роботи над погодженням програми», – заявило міністерство фінансів США у четвер.
  • «Ми підтримуємо Україну від початку війни і сповнені рішучості продовжувати її, – заявив FT представник МВФ. – Ми тісно взаємодіємо з українською владою і сподіваємося перейти до повноцінної програми якнайшвидше».

Контекст

Київ наполягав на фінансуванні від МВФ з вересня, але переговори призупинено через умови, які фонд мав надати, оскільки його правила не дозволяють фінансувати зони бойових дій. Фонд розглядає пакет допомоги на три-чотири роки на суму від $14 до $16 млрд, повідомили люди, знайомі із дискусіями.

Раніше фонд надав екстрене фінансування у розмірі $2,7 млрд, а в грудні затвердив чотиримісячну програму для України, спрямовану як на зміцнення економіки, так і на підготовку її до отримання великого кредиту МВФ. Надання Україні офіційних кредитів є складним процесом, враховуючи труднощі, з якими країна зіткнеться при їх погашенні. 

Міністерство фінансів розраховує, що Україна отримає фінансування за новою програмою Міжнародного валютного фонду з другого кварталу року, повідомив вчора міністр фінансів Сергій Марченко.

За словами джерел Bloomberg, у разі схвалення три-чотирирічна програма загальною вартістю від $14 до $16 млрд передбачає виділення від $5 до $7 млрд у перший рік.

Європейський Союз зобовʼязався надати Україні фінансову допомогу у розмірі €18 млрд цього року, і перший транш уже надійшов. Передбачається, що США внесуть близько $10 млрд, тоді як Україна очікує, що інші кредитори також спрямують різні суми.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні