Категорія
Новини
Дата

У США вивчають пропозицію Boeing про відправлення Україні ударної зброї великої дальності – Reuters

Пентагон розглядає пропозицію Boeing про постачання Україні дешевих малогабаритних високоточних бомб, що дозволить Києву завдати удару далеко в тил Росії, поки Захід щосили намагається задовольнити попит на додаткові озброєння, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Військові запаси США та союзників скорочуються, а Україна стикається з зростаючою потребою у досконалішій зброї в міру затягування війни. 
  • Пропонована Boeing система, яка отримала назву бомби малого діаметра наземного базування (GLSDB), є однієї із приблизно півдюжини запланованих до запуску у виробництво нових боєприпасів для України та східноєвропейських союзників Америки, повідомили джерела в галузі.
  • GLSDB може бути доставлена ​​вже навесні 2023 року, згідно з документом, розглянутим Reuters та трьома джерелами, знайомими з планом. Система поєднує в собі бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26, обидва поширені на озброєнні США.
  • Головний закупник зброї армії США Дуг Буш заявив минулого тижня у Пентагоні, що армія також розглядає можливість прискорення виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів, які виробляються тільки на державних підприємствах, дозволивши їх виробництво оборонним підрядникам.
  • Експерт з озброєнь і безпеки в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень Том Карако зазначив, що після виходу США з Афганістану залишилося багато авіабомб. Вони не можуть бути легко використані українськими літаками, але «в сьогоднішніх умовах ми маємо шукати інноваційні способи їхнього перетворення на бойові можливості».
  • Хоча Сполучені Штати відхилили запити на ракету ATACMS з дальністю 297 км, дальність польоту GLSDB 150 км дозволить Україні вразити військові цілі, які були поза досяжністю, і допоможе їй продовжувати контратаки, завдаючи ударів по російському тилу.

Контекст

GLSDB створюється спільно SAAB AB та Boeing Co і знаходиться у розробці з 2019 року. GLSDB управляється за допомогою GPS, може усувати деякі електронні перешкоди, може використовуватись у будь-яких погодних умовах та може використовуватись проти броньованих машин. 

Раніше повідомлялося, що США вивчають можливість відправлення Україні старого обладнання ППО Hawk зі складів, щоб допомогти захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет. Система Hawk є попередником системи протиракетної оборони PATRIOT.

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що Київ зрештою отримає західні танки та винищувачі, щоб витіснити російські війська з країни, але вважає, що Вашингтону доведеться «прокласти шлях», перш ніж інші союзники почнуть постачання, пише Politico.

Українські офіційні особи наполягають на наданні ракет більшої дальності для завдання глибших ударів по контрольованій Росією території, включаючи Крим, що викликає питання про те, наскільки адміністрація президента США Джо Байдена підтримуватиме військові цілі Києва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні