Велика Британія домовилась із США про збільшення поставок скрапленого газу /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія домовилась із США про збільшення поставок скрапленого газу

1 хв читання

Shutterstock

Президент США Джо Байден та очільник британського уряду Ріші Сунак досягли угоди щодо збільшення експорту газу зі США до Великої Британії в межах спільних зусиль зі скорочення рахунків та обмеження впливу Росії на постачання енергоносіїв на Захід, пише The Guardian.

Ключові факти

  • Сунак і Байден оголосили про «партнерство в галузі енергетичної безпеки й доступності» та створили спільну групу під керівництвом представників Вестмінстера та Білого дому з метою зниження глобальної залежності від російської енергетики. Велика Британія не залежала від великих обсягів російського газу до вторгнення в Україну, але зіткнулася з величезним зростанням цін, оскільки європейські сусіди конкурували за інші постачання, поспішаючи заповнити сховища.
  • Відповідно до угоди США мають намір більш ніж удвічі збільшити обсяг скрапленого природного газу (СПГ), який експортується до Великої Британії наступного року, порівнюючи з 2021 роком.
  • Дві країни також мають намір співпрацювати у прискоренні екологічних ініціатив та планують подальшу співпрацю щодо ядерних проєктів.
  • Цього року Велика Британія відіграла ключову роль в імпорті й реекспорті СПГ до Європи. Проте відсутність у газосховищ означає, що цієї зими країна все ще може зіткнутися з перебоями в енергопостачанні.
  • Уряд заявив, що в межах газової угоди США «прагне» експортувати не менше 9 – 10 млрд куб. м СПГ протягом наступного року через британські термінали.

Контекст

Дані служби відстеження судів ICIS LNG Edge показали, що Велика Британія імпортувала 3,9 млрд куб. м СПГ зі США у 2021 році, що становить 26% від загального обсягу її імпорту СПГ. За 12 місяців до жовтня 2022 року Велика Британія імпортувала 9,7 млрд куб. м американського СПГ, що становить 42% від загального обсягу імпорту.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того самого місяця минулого року. 

У місячному вирахуванні середній тариф на електроенергію в жовтні зріс на 3,4%, на газ – на 2,5%. Найбільший місячний приріст був у Дубліні, де тарифи на електроенергію зросли на 44%, а середня ціна газу в Римі зросла на 97%.

У листопаді перемовини між країнами досягли завершальної стадії: США планували продати Великій Британії мільярди кубометрів скрапленого природного газу в найближчий рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні