Велика Британія домовилась із США про збільшення поставок скрапленого газу /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія домовилась із США про збільшення поставок скрапленого газу

Shutterstock

Президент США Джо Байден та очільник британського уряду Ріші Сунак досягли угоди щодо збільшення експорту газу зі США до Великої Британії в межах спільних зусиль зі скорочення рахунків та обмеження впливу Росії на постачання енергоносіїв на Захід, пише The Guardian.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сунак і Байден оголосили про «партнерство в галузі енергетичної безпеки й доступності» та створили спільну групу під керівництвом представників Вестмінстера та Білого дому з метою зниження глобальної залежності від російської енергетики. Велика Британія не залежала від великих обсягів російського газу до вторгнення в Україну, але зіткнулася з величезним зростанням цін, оскільки європейські сусіди конкурували за інші постачання, поспішаючи заповнити сховища.
  • Відповідно до угоди США мають намір більш ніж удвічі збільшити обсяг скрапленого природного газу (СПГ), який експортується до Великої Британії наступного року, порівнюючи з 2021 роком.
  • Дві країни також мають намір співпрацювати у прискоренні екологічних ініціатив та планують подальшу співпрацю щодо ядерних проєктів.
  • Цього року Велика Британія відіграла ключову роль в імпорті й реекспорті СПГ до Європи. Проте відсутність у газосховищ означає, що цієї зими країна все ще може зіткнутися з перебоями в енергопостачанні.
  • Уряд заявив, що в межах газової угоди США «прагне» експортувати не менше 9 – 10 млрд куб. м СПГ протягом наступного року через британські термінали.

Контекст

Дані служби відстеження судів ICIS LNG Edge показали, що Велика Британія імпортувала 3,9 млрд куб. м СПГ зі США у 2021 році, що становить 26% від загального обсягу її імпорту СПГ. За 12 місяців до жовтня 2022 року Велика Британія імпортувала 9,7 млрд куб. м американського СПГ, що становить 42% від загального обсягу імпорту.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того самого місяця минулого року. 

У місячному вирахуванні середній тариф на електроенергію в жовтні зріс на 3,4%, на газ – на 2,5%. Найбільший місячний приріст був у Дубліні, де тарифи на електроенергію зросли на 44%, а середня ціна газу в Римі зросла на 97%.

У листопаді перемовини між країнами досягли завершальної стадії: США планували продати Великій Британії мільярди кубометрів скрапленого природного газу в найближчий рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні