Категорія
Новини
Дата

Вартість плавучих СПГ-терміналів Німеччини зросла втричі – до €9,7 млрд

Рахунок Німеччини за нові плавучі термінали скрапленого природного газу стрімко зростає, і тепер його вартість більш ніж утричі вища за початково закладену у бюджеті, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вартість обʼєктів оцінюється в €9,7 млрд на період з 2022 року, коли мають бути запущені перші блоки, до 2038 року, заявила речник міністерства економіки Німеччини Беате Барон.
  • «Ці витрати потім будуть компенсовані за рахунок доходів від плати за регазифікацію, яка, звичайно, почне надходити тільки тоді, коли вони будуть введені в експлуатацію», – сказала вона. 
  • Вартість терміналів, в які Німеччина інвестує замість російського газу, вже більш ніж удвічі перевищує €3 млрд в початковому бюджеті програми, згідно з оцінками, які міністр економіки Роберт Габек дав менш ніж три тижні тому.
  • Уряд у Берліні зафрахтував пʼять плавучих СПГ-терміналів, два з яких мають бути введені в експлуатацію цієї зими. Однак плани розпочати імпорт на початку цього місяця вже ризикують бути зірваними через погодні умови.
  • Згідно з оцінкою уряду, після введення в експлуатацію обʼєкти зможуть покрити близько однієї третини попиту на газ у Німеччині. Проте паливо також коштуватиме дорого, і очікується, що ціни на газ залишаться на підвищеному рівні, доки до середини десятиліття не зʼявляться нові поставки.

Контекст

У листопаді в порту Вільгельмсгафен за рекордно короткий термін завершили будівництво першого плавучого термінала для приймання скрапленого природного газу. Німецькі урядовці впевнені, що він матиме центральне значення для забезпечення енергопостачання цієї зими.

Уряд працює над введенням у порти Німеччини пʼяти плавучих терміналів СПГ, кожен потужністю не менше ніж 5 млрд куб. м на рік.

Очікується, що термінал у Вільгельмсгафені та ще один у Брунсбюттелі будуть введені в експлуатацію на початку наступного року. Третій та четвертий FSRU мають бути відкриті в портах Штаде та Любмін і, як очікується, будуть введені в експлуатацію до кінця 2023 року. Пʼятий теж буде розташований у Вільгельмсгафені і має бути введений в експлуатацію до четвертого кварталу наступного року.

Зазначається, що державні термінали забезпечуватимуть загалом 25 млрд куб. м на рік.

Раніше Німеччина отримувала майже третину своїх постачань природного газу трубопроводом із РФ. Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні